Što je danas radila Vlada: Osnovali veliko savjetodavno tijelo da prati investicije

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

SUKLADNO najavama premijerka Jadranka Kosor predstavila je danas prije sjednice Vlade na posebnoj konferenciji za novinare novi krug državnih investicija napominjući kako su navrjedniji oni Hrvatske elektroprivrede (HEP) u izgradnji novog bloka Termoelektrane Plomin, vrijedan 5,5 milijardi kuna, kao i Janafov projekt Jugoistočnog europskog produktovoda, vrijedan ukupno oko 3,2 milijarde kuna. Među njima našao se i turistički projekt Brijuni Rivijera čija se vrijednost procjenjuje na 2 do 2,5 milijardi kuna.

Novo savjetodavno tijelo u Vladi

Također danas je na Vladi predstavljeno i osnivanje novog tijela Vlade odnosno Odbora za investicije koje bi jednom mjesečno trebali podnositi izvješća Vladi a imalo bi savjetodavnu funkciju. U tom tijelu od članova Vlade su ministri Gordan Jandroković, Martina Dalić, Đuro Popijač te Branko Bačić te potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević. Predstavnici HUP-a u tom tijelu bit će Ivan Ergović i Davor Majetić, a od privrednika izabrani su predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka, predsjednika Uprave ZABA-e Franjo Luković kao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević te predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev.

Govoreći o Brijunima Kosor je naglasila da se priprema hotelski i apartmanski smještaj u kategoriji 4 do 5 zvjezdica, dvije luke nautičkog turizma i sportsko-rekreacijskih sadržaji.

Nove izmjene zakona

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Riječ je zapravo o projektima Pineta, Hidrobaza, Sveta Katarina i Monumenti za što će se raspisati zasebni međunarodni natječaji i to u drugom tromjesečju ove godine", rekla je Kosor dodajući da se radi o koncesijama.

Od ostalih projekata tu su oni Hrvatskih željeznica vrijednosti 700 milijuna kuna, dva projekta Hrvatskih voda, te 687 milijuna kuna vrijedne projekte Plinacroa na izgradnji plinovoda u Dalmaciji.

S obzirom na nove investicije najavljene su i neke izmjene Zakona o šumama, vodama, poticanju investiranja i građenju.

Potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević zadužen za investicije, komentirao je danas predstavljene projekta naglasivši da je dan naglasak na privatni sektor kao i na stvaranje pozitivne investicijske klime koja bi se trebala reflektirati na ukupno gospodarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara