"Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži!"

"U MLADOSTI je radost - u radosti je mladost", geslo je pod kojim se u Kumrovcu obilježava obljetnica rođenja bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita. I ove godine se ondje okupilo 10-ak tisuća poklonika njegova lika i djela.

Tomislav Badovinac, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatska, je okupljenima na manifestaciji, koja je započela u 11 sati, poručio: "Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži!", a u svom je govoru iskritizirao sve one koji "lažu i iskrivljuju činjenice kad govore o Titovoj povijesnoj ulozi". Dodao je i kako "u hrvatskoj javnosti fašistoidna politika često ima otvorena vrata za takve paušalne ocjene".

U Kumrovcu će uz Titov rođendan biti obilježena i 65. godišnjica Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ-a), kao i 60. godišnjica povijesnog Titovog "ne" Staljinu.

"U Srbiji najviše jugonostalgičara"

Srpski mediji također se danas prisjećaju lika i djela Josipa Broza Tita te navode kako "izgleda da je od svih zemalja koje su činile nekadašnju SFRJ, u Srbiji ostalo najviše jugonostalgičara, koji će se i ove godine prisjetiti sretnih vremena i obilježiti nekad najradosniji dan - Dan mladosti". Titovi obožavatelji će se osim u Kumrovcu okupiti i na Titovom grobu u Beogradu.

"Žalimo što nismo bili dovoljno složni da sačuvamo onakvu državu, u kojoj smo bili sretni. A sada se vadimo na druge, Europu i Zapad, da su nam oni krivi što nam se raspala zemlja. I, molim vas, nemojte me zvati gospodine, mi smo i dalje drugovi", rekao je jedan od njih za Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će, samo dan prije 116. obljetnice Titova rođenja, u Beogradu biti predstavljeno englesko izdanje knjige "Titov kuhar - svi okusi komunizma", u kojoj su navedeni recepti za pripremu Titovih najomiljenijih jela, među kojima i za Višegradski kupus, Kuhanu junetinu, Zapečene štrukle, Đuveč od povrća, Smuđ na smederevski način te Dubrovačka kaštradina.

Tradicija koja nije zamrla raspadom Jugoslavije

Posljednji Dan mladosti održan je prije 20 godina. No, tradicija proslave tog dana, kojim se 25. svibnja obilježavao rođendan Josipa Broza Tita, nije zamrla raspadom Jugoslavije.

Ritual nošenja štafete osmišljen je prije 60 godina i trajao je pune 42 godine (1945. - 1987.). Prva štafeta je krenula iz Titovog rodnog Kumrovca. Od tad je svake godine kretala iz drugog grada s područja Jugoslavije. Na završnoj svečanosti na stadionu JNA, 25. svibnja, Titu je štafetu uručivao najbolji omladinac. Prvi je tu čast imao Mika Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije.

Podsjetimo, jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, u Hrvatskom zagorju, 7. svibnja 1892. godine, u velikoj obitelji s 15-ero djece. Tito je predsjednik Jugoslavije postao 1953. godine i tu je dužnost obavljao sve do svoje smrti, 4. svibnja 1980. godine.

I.M.
Foto: Titoville.com / L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara