Što na mišljenje nezavisnog odvjetnika kažu naši i slovenski političari?

Što na mišljenje nezavisnog odvjetnika kažu naši i slovenski političari?
Foto: FaH

HRVATSKA vjeruje da će vodeći sud Europske unije poslušati neovisnog odvjetnika i odbaciti tužbu Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražne odluke o granici, izjavila je danas visoka hrvatska dužnosnica.    

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske tvrdeći da Zagreb krši članke europskog ugovora koji govore o poštivanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a. 

Odvjetnik tvrdi da Sud EU-a nije nadležan

No, nezavisni odvjetnik Suda EU-a u Luxembourgu objavio je danas da taj sud nije nadležan u sporu prihvativši argumente Hrvatske koja je tvrdila da se ne radi o primjeni prava EU-a, nego međunarodnog prava.

"Vrlo smo zadovoljni ovom odlukom. Tim mišljenjem je potvrdio vrijednost svih argumenata koje je Hrvatska izlagala tijekom postupka", izjavila je novinarima Andrea Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Nije htjela predviđati konačnu odluku suda, ali je istaknula da mišljenje Estonca Priita Pikamae "daje vjeru da će presuda biti na tom tragu". Ponovno je pozvala Sloveniju da se granični spor riješi dijalogom. 

Slovenci kažu da odvjetnik griješi 

Glavni slovenski prigovor na argumentaciju da je Sud EU-a nenadležan za tužbu Slovenije protiv Hrvatske, kako je to ocijenio nezavisni odvjetnik, koncentrira se na tvrdnju da je on pošao od "pogrešne" pretpostavke da se radi o još neriješenom graničnom sporu koji se tiče međunarodnog, a ne europskog prava, prenose slovenski mediji.

Nezavisni odvjetnik Priit Pikamäe je mimo onoga što Slovenija navodi u tužbi ustvrdio kako Slovenija od europskog suda očekuje da odredi granicu, kazala je ovlaštena slovenska agentica pred Sudom EU-a Maja Menard dodavši da se tužba Slovenije ne odnosi na navodno otvoreni granični spor, nego na to što Hrvatska neimplementacijom arbitražne presude o granici onemogućava Sloveniji da provodi zakone Europske unije s područja ribarstva i schengenskih pravila.


Slovenska agentica, a i drugi slovenski pravni stručnjaci čija mišljenja prenose mediji u Sloveniji, ističe kako Slovenija nije od Suda EU-a zatražila mišljenje o graničnom pitanju i je li ono još uvijek otvoreno jer je Slovenija uvjerena da je presuda arbitraže konačna i obvezujuća za obje strane: Sloveniju, ali i Hrvatsku koja presudu ne priznaje zbog kompromitacije arbitražnog postupka od strane Slovenije.
 Nije istina da je granično pitanje otvoreno samo zbog toga što ga Hrvatska nije primijenila, kazala je Menard.


Slovensko ministarstvo vanjskih poslova očekuje da će sud proglasiti nadležnim

Slično je reagiralo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova koje očekuje da će se Sud EU-a ipak proglasiti nadležnim za tužbu protiv Hrvatske kojoj Slovenija na teret stavlja navodnu povredu europskog acquisa jer ne pristaje na provedbu arbitražnog rješenja za granicu, nego predlaže bilateralne pregovore o granici.
 Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je kako je objašnjenje neovisnog odvjetnika o nenadležnosti suda EU-a neuvjerljivo i slabo u argumentaciji te da se nada kako će se sud u konačnici ipak proglasiti nadležnim.


Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Marko Vrevc kazao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA da je mišljenje neovisnog odvjetnika u vezi sa slovenskom tužbom u suprotnosti s onim što je očekivala Slovenija, ali i dodao: "Granicu Slovenije i Hrvatske odredilo je pet vrhunskih stručnjaka za međunarodno pravo (tj. ad-hoc arbitara) i Slovenija je tu odluku implementirala u svoje zakonodavstvo. Naravno da granica još nije označena na svakom metru na terenu, ali to je zato što je za to potrebna suradnja Hrvatske, kazao je Vrevc, dokazujući u ime slovenske vlade da je arbitražno rješenje već sa slovenske strane provedeno i da nije istina da je granica neodređena pa samim time i pitanje međunarodnog, a ne europskog prava, kako to u procesu tvrdi Hrvatska."

Kako prenose slovenski mediji, domaći slovenski pravni stručnjaci navode kako bi vlada premijera Šareca u postupku dokazivanja svog prava pred Sudom EU-a morala biti ustrajna i nepopustljiva te ne pristajati na logiku ponovnog otvaranja pitanja granice na bilateralnoj razini.


Kako je u razgovoru sa Slovenskom tiskovnom agencijom STA navela jedna profesorica prava sa Sveučilišta u Mariboru, Slovenija na sudu i u međunarodnoj komunikaciji mora isticati kako bi implementacija arbitražne presude olakšala rješavanje ostalih graničnih prijepora na Balkanu.

Plenković i Kolinda sve komentirali 

Mišljenje nezavisnog odvjetnika korak je prema dogovoru dviju zemalja o tom problemu koji potječe iz vremena raspada Jugoslavije, rekao je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komentirajući mišljenje Estonca Priita Pikamaea, Plenković je poručio da Hrvatsku i Sloveniju puno više toga spaja u odnosu na jedno otvoreno pitanje iz vremena kada su bile republike u sastavu federalne Jugoslavije.

"Na kraju ćemo sigurno završiti za stolom i pronaći rješenje s kojim će obje države biti zadovoljne. Ovaj današnji stav nezavisnog odvjetnika je jedan korak u tom smjeru", istaknuo je.

Pikamaeovo mišljenje na Twitteru je komentirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekavši da je "arbitraža mrtva, a Slovenija sama priznala svoje skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitražnog postupka".

"Jedino trajno rješenje je dijalog i bilateralni pregovori. Što prije to Slovenija shvati, prije ćemo riješiti ovo pitanje", rekla je Grabar-Kitarović.

Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a. Oni ne zastupaju ničije interese, nego samo daju stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima koje ne obvezuje najviši europski sud. Na temelju mišljenja nezavisnog odvjetnika teško da će se moći nazrijeti odluka suda. 

Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem, a to je slučaj sa slovenskom tužbom, sud slijedi mišljenje nezavisnog odvjetnika u nešto malo više od 50 posto slučajeva.

Slovenci za pritisak

Slovenski politički vrh suglasan je u namjeri da ustraje na obostranoj provedbi arbitražnog rješenja o granici s Hrvatskom i tome ne vidi alternativu.

Ako sud EU-a u Luxembourgu ipak prihvati nadležnost za slovensku tužbu, suprotno mišljenju neovisnog odvjetnika koji je predložio da se proglasi nenadležnim, te ako se u nastavku tog postupka on završi u našu korist, doći će do pritiska na Hrvatsku da ipak provede arbitražnu odluku, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

On je dodao da slovenska politika i javnost na tome moraju ustrajati i da tome nema alternative.

"Ne treba nam nikakav plan B, sasvim je jasno da Hrvatska mora provesti arbitražnu odluku. Inače se uvijek neka jaka država, danas Hrvatska, sutra možda Poljska ili Njemačka može odlučiti da neće poštovati pravo", kazao je Cerar.

U suprotnom slučaju, "ako ne prevladaju europsko i međunarodno pravo, onda je to pobjeda političke moći nad argumentom prava i takve članice EU-a ne zaslužuju mjesto u europskoj integraciji", rekao je Cerar, navodi ljubljansko "Delo".

Pahor kaže da ovo mišljenje ne mijenja odluku arbitražnog rješenja

Slovenski šef diplomacije koji je tužbu protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražnog rješenja podnio prije godinu i pol dana na kraju mandata vlade kojoj je predsjedavao, pozvao je na političko jedinstvo u Sloveniji u nepopustljivosti pri obrani arbitražnog rješenja i stava da se s Hrvatskom može razgovarati samo o provedbi arbitraže, a ne o samom graničnom pitanju na bilateralnoj razini.

"Arbitražni sud je utvrdio granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti niti današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika suda", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom.

Inzistiranje na provedbi arbitraže kao dvostrane obveze Slovenije i Hrvatske i tumačenju da je arbitražna presuda dio međunarodnog i europskog prava čuli su se i u izjavama predsjednika države Boruta Pahora te premijera Marjana Šareca koji isključuju mogućnost da se s Hrvatskom o granici povede bilateralan dijalog "od nulte točke".

Oglasila se i bivša veleposlanica Slovenije u Zagrebu

U razgovoru za Slovenski radio na problem rješavanja graničnog pitanja i početak postupka u tužbi Slovenije pred sudom EU-a u Luxembourgu, osvrnula se i bivša veleposlanica Slovenije u Zagrebu Smiljana Knez, sada na mjestu savjetnice za vanjsku politiku predsjednika Pahora.
Ona drži da bi Hrvatski sabor trebao promijeniti svoju odluku o izlasku iz arbitražnog postupka jer se prema njenim riječima i prije odlučivao za promjenu nekih svojih odluka i zakona.

Kaže da je u Hrvatskoj glede arbitraže stalno "mnogo emocija" pa se to pitanje sada u kampanji za predsjedničke izbore koristi i vladajuća koalicija s HDZ-om, dok je, kako smatra, u Sloveniji pitanje arbitražnog sporazuma prošlo i referendum te o tome postoji manje napetosti i konsenzus.

Sam arbitražni sporazum sklopljen između Slovenije i Hrvatske pred ulazak Hrvatske u EU bio je zapravo svojevrstan "kompromis", no u slovenskoj politici postoji razumijevanje za kompromise dok je "južno od Slovenije", kako je rekla, ta spremnost slabo izražena i postoji samo logika "potpune pobjede" ili poraza.

Ako EU ne bude djelovao na Hrvatsku da prihvati provedbu arbitražnog sporazuma, onda će to negativno djelovati na države u regiji zapadnog Balkana koje su opterećene graničnim i drugim prijeporima jer one neće prihvaćati kompromise niti potrebu da se provodi vladavina prava i poštuju međusobni dogovori, ocijenila je Knez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara