Nakon dogovora Merkel-Sarkozy o spašavanju eurozone britanski premijer "ispalio"

Nakon dogovora Merkel-Sarkozy o spašavanju eurozone britanski premijer "ispalio"

Foto: AFP

PROTEKLOG tjedna Međunarodni monetarni fond pozvao je zemlje Istočne Europe da svoja krhka financijska tržišta pripreme za neminovnu grčku tragediju - bankrot. Jučerašnji sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o spašavanju eurozone ulio je nadu kako sve ipak nije crno posebno nakon njihova zajednička priopćenja - "dogovorili smo se".  No, dan nakon zajedničkog istupa lidera Njemačke i Francuske stižu samo kritike pa je i  posljednjem ekonomskom laiku i više nego jasno da Grčku ne može spasiti gotovo pa nitko. Euro je s druge strane, pod velikim znakom pitanja.

Engleski premijer izgubio strpljenje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, Merkel i Sarkozy obećali su kako će do kraja mjeseca izaći sa zajedničkim paketom mjera kojima će se ponuditi rješenje za krizu u Grčkoj, kao i metodu rekapitalizacija banaka te plan za ubrzavanje ekonomskog rasta u eurozoni. No, to nije dovoljno, a čini se da stiže prekasno.

"Nama treba brzo rješenje! Vrijeme ističe, a trenutačna nesigurnost ima zastrašujuće posljedice za svjetsko gospodarstvo", izgubio je strpljenje britanski premijer David Cameron upitan za komentar o dogovoru Merkel-Sarkozy.  Mediji na Otoku, prenosi Deutsche Welle, zaključuju kako Merkel i Sarkozy ustraju u odluci da Grčku zadrže u zoni eura, ali više ni Berlin nije siguran da može spasiti Atenu od bankrota.

Kako će bankrotirati država s eurom?

A tu se krije i glavna opasnost odnosno bankrot države koja nema vlastitu valutu nego ima euro, a pad Atene više će pogoditi Pariz nego Berlin. Kako?

"Mnoge francuske banke upletene su u Grčkoj, bankrot Atene će neminovno značiti pad kreditne vjerodostojnosti i tih banaka i, po svemu sudeći, onda i čitave države Francuske", rezimiraju britanski mediji dodajući kako to najviše muči Sarkozyja odnosno hoće li europski fond za stabilnost koji se upravo izglasava u parlamentima, uskočiti u pomoć i francuskim bankama? Jer očito je, Grčkoj spasa nema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara