Što nas čeka u veljači? Objavljena dugoročna prognoza: "Daleko je to od zime..."

Što nas čeka u veljači? Objavljena dugoročna prognoza: "Daleko je to od zime..."
Foto: Meteociel.fr

ZA RAZLIKU od bure na Jadranu, koja će do srijede onemogućavati normalno prometovanje na dijelu Jadrana, oborine će sljedećih dana u većini Hrvatske biti još i manje nego jučer, što će pogodovati daljnjem smirivanju stanja s vodostajima, piše Zoran Vakula za HRT.

Uz manje oblaka tijekom noći i jutra temperatura zraka će u unutrašnjosti ponovno često biti u "minusu", osobito od srijede do subote, a dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati.

Danas - samo ponegdje slabe oborine, bura slabi pa jača

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno. Ponegdje može biti slabih oborina na granici kiše i snijega, ponajprije na krajnjem istoku u noći i ujutro. Mjestimice će puhati slab i umjeren sjeverni vjetar, a temperatura će zraka od jutarnjih 0 do 2 °C danju porasti do vrijednosti između 4 i 6 °C.

Oblaka će dosta biti i u središnjoj Hrvatskoj, ali uz samo malu vjerojatnost za slabe oborine. Štoviše, očekuju se i sunčana razdoblja, osobito u drugome dijelu dana. Najniža temperatura oko 0 °C, a najviša oko 5 °C. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren sjeveroistočni.

I u gorju će biti do umjerenog sjeveroistočnjaka, a u Hrvatskom primorju i Istri puhat će slaba i umjerena bura, uglavnom podno Velebita ponegdje i jaka, s olujnim udarima. Pritom uz more i u unutrašnjosti Istre većinom sunčano, a u Lici i u Gorskome kotaru umjerena i povećana naoblaka, samo mjestimice uz malo snijega. 

U Dalmaciji dnevna temperatura između 13 i 15 °C, samo u Zagori malo niža. I pritom uglavnom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Bura će oslabjeti, a prema kraju dana ponovno pojačati. Na otvorenome moru okrenut će na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. More malo i umjereno valovito, na otvorenome valovito.

I na jugu Hrvatske će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar na otvorenome, gdje more može biti i valovito. Tijekom dana bit će dosta sunčanog vremena, uz samo malu vjerojatnost za mjestimičnu kišu na otocima i otvorenome moru.

Od srijede većinom suho, bura još u srijedu, na kopnu minusi

Idućih dana na kopnu više sunčanog vremena nego u ponedjeljak i utorak, ali će biti češća ponegdje s maglom. Malo je kiše moguće uglavnom u srijedu u unutrašnjosti Dalmacije, a u petak je u gorju moguć slab snijeg. Dnevna temperatura neće se previše promijeniti, ali će jutra biti hladnija.

Na Jadranu će se zadržati relativno toplo i bit će većinom sunčano. Bura u srijedu još jaka, mjestimice s olujnim udarima, slabjet će prema kraju dana te osobito tijekom četvrtka kada će okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar. Malo je kiše moguće uglavnom mjestimice na jugu u srijedu te opet u petak.

Što nas čeka do kraja veljače?

Istramet je jučer objavio dugoročnu prognozu za veljaču. Iako dugoročne prognoze nisu potpuno pouzdane, prema sve većem broju prognostičkih modela u nastavku veljače očekuje se jačanje sredozemne anticiklone koja bi trebala donijeti toplije i sunčano vrijeme u idućim tjednima.

"Prema sve većem broju prognostičkih modela u nastavku veljače očekuje nas jačanje sredozemne anticiklone. U takvoj situaciji možda bi se i nekoliko tjedana družili s toplim i sunčanim (rano)proljetnim vremenom.

Naravno, pojava kratkotrajnih fronti uz prolazan nalet hladnijeg vremena (nećemo reći zime) ne smije se isključiti, no daleko je to od zime kakvu valja očekivati u veljači", piše Istramet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara