Što se dogodilo s gradom koji je seksizam proglasio nezakonitim?

Što se dogodilo s gradom koji je seksizam proglasio nezakonitim?
Foto: 123rf

U TRAVNJU 2016. godine policija engleske grofovije Nottinghamshire postala je prva zakonska sila u Velikoj Britaniji koja je počela tretirati mizoginiju kao zločin iz mržnje, piše Vice. Prošlo je nekoliko godina od te odluke i postavlja se pitanje jesu li se dogodile značajne promjene.

U većini europskih zemalja zločin iz mržnje čini ona osoba koja prijeti drugoj osobi, otuđi/ošteti njene stvari ili nanese tjelesnu ozljedu zbog njenog nacionalnog ili etničkog podrijetla, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta, vjeroispovijesti, rasne pripadnosti, boje kože, invaliditeta ili spola.

No, policija iz Nottinghamshirea otišla je korak dalje te je odlučila sankcionirati djelovanje protiv žena, uključujući "bilo kakvo ponašanje usmjereno prema ženi od strane muškaraca jednostavno zato što su žene".

Nema više odmjeravanja na cesti

Tako su odmjeravanje na cesti, nedozvoljeno pipkanje i fotografiranje, seksualno eksplicitan rječnik, neželjene seksualne radnje i zlostavljanje putem interneta postale aktivnosti koje su žene imale pravo prijaviti policiji.

Početno se u medijima pojavila kritika takve odluke jer su mnogi smatrali kažnjavanje zvižduka ili nespretnog komplimenta pretjeranim, no policija je objasnila kako se ne radi o ograničavanju tuđih aktivnosti, već o "sprječavanju djelovanja zbog kojih žene osjećaju strah“.

Bila je sama s njima u šumi

32-godišnja Chloe prijavila je jedan takav incident. "Bilo je proljeće. Išla sam na posao kroz šumovit predio. Naišla su tri mlada muškarca. Nisu ništa rekli sve dok nisam prošla pored njih, a onda je jedan od njih doviknuo: 'Izgledaš kao da bi ti dobro došao jedan podeblji penis u ustima.'“

S obzirom na to da je u tom trenutku bila sama s njima u šumi, preplašila se i nije se osjećala sigurno. Odahnula je kada je vidjela da su otišli i da je nisu slijedili. Slučaj je odmah prijavila policiji.

"Neki bi mogli reći da je ono što se dogodilo bilo trivijalno, da su mi samo nešto dobacili. No, riječi su moćne i mogu uistinu uplašiti ljude“, rekla je Chloe.

"Također, te riječi zapravo predstavljaju seksualno agresivan, mizogini stav. Takav stav podupire druge oblike rodno uvjetovanog nasilja, poput obiteljskog nasilja i silovanja. Dakle, iako se ono što mi se dogodilo ne može usporediti s onim što prolaze žene prilikom ozbiljnog seksualnog napada, još uvijek je važno nazvati takvo djelovanje onim što je i priznati poveznicu između tog tipa aktivnosti i nasilja nad ženama.“, dodala je.

Što se dogodilo s gradom?

Već nakon šest mjeseci zabilježen je pozitivan stav prema reakciji policije kod 100% žrtava koje su prijavile takav tip djelovanja. Prije te zakonske regulative samo 50% žrtava zločina iz mržnje imalo je takav stav.

Otkako je počela primjena tog zakona, prijavljeno je 167 slučaja mizoginije. 68 ih je tretirano kao zločin iz mržnje, a uključivalo je prijave za uznemiravanje i napad, a 99 kao incident iz mržnje što se odnosilo na zastrašivanje, neprimjerene seksualne komentare i verbalno zlostavljanje. Prijave su dovele do četiri hapšenja i podizanja jedne optužnice.

Incidenti se ne prijavljuju

Ove brojke, međutim, pokazuju na značajnu vjerojatnost da se velik broj takvih incidenata ne prijavljuje. Naime, podaci pokazuju kako oko 90% žena u Velikoj Britaniji doživi neki oblik uličnog uznemiravanja prije nego što napune 17 godina.

Skoro tri četvrtine djevojaka između 16 i 18 godina starosti rekle su kako svakodnevno čuju seksualno dobacivanje djevojkama u školi, a 85% žena između 18 i 24 godine žali se na neželjeno odmjeravanje na javnim mjestima.

Mnogi smatraju kako će se značajna promjena dogoditi ako se ovakva odredba propiše za cijelu Britaniju, što podržavaju različite stranke.

Predrasude prema muškarcima

Laburistica Melanie Onn povela je stoga početkom ožujka prošle godine parlamentarnu raspravu s ciljem dodavanja mizoginije grupi od već pet postojećih zločina iz mržnje, odnosno zločina na osnovi rase, vjere, spolnog opredjeljenja, invaliditeta ili rodnog identiteta.

No, s njom se nisu složile konzervativnije struje u parlamentu. Tako je zastupnik Philip Davies zamjerio odluci to što se odnosi samo na predrasude prema ženama, ali ne i prema muškarcima, a zastupnica Victoria Atkins upozorila je kako je takva "izrada zakona nesvjesno u suprotnosti s načelima ravnopravnosti" i navela kako "žene nisu manjina". 

Još je rano

Policija engleske grofovije Nottinghamshire smatra kako je još prerano izlaziti s podacima je li odredba ovakvog tipa dovela do smanjenja mizoginije, zato što se radi "samo o djeliću u dugoročnom projektu mijenjanja stavova", ali su priložili svoje izvješće Vijeću nacionalnog ravnateljstva policije te sada čekaju odgovor i procjenu hoće li se takva odredba uvesti diljem zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara