Što sve dosad znamo o "kući užasa" u Kaliforniji: Djeca su bila lancima vezana za krevet, Bibliju su učila napamet

Što sve dosad znamo o "kući užasa" u Kaliforniji: Djeca su bila lancima vezana za krevet, Bibliju su učila napamet

Foto: Facebook

SLUČAJ iz Kalifornije i dalje odzvanja svjetskim medijima. Nakon što je otkriveno da je roditeljski par Turpin držao svojih 13 djece zatočeno u nehumanim uvjetima, na vidjelo izlaze novi detalji. Perris, mirno predgrađe Los Angelesa, ovih je dana postalo jedno od najpoznatijih mjesta na svijetu.

Roditelji David Allen (57) i Louise Anna (49) uhićeni su i optuženi za mučenje i zlostavljanje djece. Prebačeni su u zatvor Robert Presley s jamčevinom od 9 milijuna dolara po glavi.

Trinaestero izgladnjele djece koja su pronađena okovana za krevete u kalifornijskoj "kući užasa" dobilo je hranu i potrebnu njegu nakon što su spašeni iz užasnih uvjeta od kojih bi im traume mogle trajati godinama, objavile su lokalne vlasti.

Policija istražuje okolnosti pod kojima su roditelji David Allen Turpin, 57, i Louise Anna Turpin, 49, zlostavljali svoju djecu iza vrata njihova mračnog i prljavog doma, rekao je policijski dužnosnik Greg Fellows.

Par koji je triput putovao u Las Vegas kako bi obnovio bračne zavjete, uhićen je u nedjelju. Oboje su optuženi po devet točaka za mučenje i 10 točaka za ugrožavanje dobrobiti djece te im je određena jamčevina od 9 milijuna američkih dolara, a sudsko saslušanje najavljeno je za četvrtak.

Vlasti su upozorene nakon što je jedno od djece, 17-godišnja djevojka uspjela pobjeći kroz prozor kuće u Perrisu, 115 kilometara istočno od Los Angelesa, i pozvati policiju. Pozvala ih je s deaktiviranog mobilnog telefona koji je imao mogućnost poziva hitne službe 911, rekla je policija.

Dodali su da su najprije pronašli troje od ukupno 13 djece okovane lancima za krevet u prljavoj kući. Djeca su bila pothranjena, rekao je Fellows, a uvjeti u kojima su pronađeni su "užasni". Majka je izgledala "zbunjeno" u pogledu razloga zbog kojeg je policija došla.

Otvorena istraga

Po dolasku u kuću, policija je prvotno mislila da je 12 otkrivenih osoba, "pothranjenih i vrlo prljavih", maloljetno ali je potom shvatila da je sedam osoba odraslo, u dobi od 18 do 29 godina. Najmlađa djevojčica ima dvije godine.

Službe za zaštitu djece otvorile su istragu.

David Turpin vodi se kao direktor privatne škole u Perrisu na internetskoj stranici ministarstva obrazovanja. Adresa odgovara onoj gdje žive Turpini.

I samo školovanje očito je bilo religiozno motivirano - djeca su navodno morala učiti napamet dugačke odlomke iz Biblije, a neka djeca pokušavala su naučiti čitavu Bibliju napamet. Unatoč tome, obiteljska škola Turpinovih, nazvana Sandcastle Day School, bila je registrirana kao “nereligiozna”.

Po Los Angeles Timesu, par je živio na toj adresi od 2010., a ranije u Teksasu. Dvaput su proglasili stečaj.

Kimberly Milligan, 50, koja s obitelji živi u kući preko puta, rekla je da je otkad se doselila na tu adresu prije dvije godine vidjela samo bebu u majčinu naručju i troje djece, opisujući ih kao sitne i blijede.

"Zašto nikad nismo vidjeli djecu?", zapitala se Milligan. "Nikad niste čuli ni vidjeli devetero druge djece".

Prije dvije godine dok je šetala susjedstvom i divila se božićnim ukrasima Milligan je rekla da je primijetila troje Turpinove djece i pohvalila ih za jaslice s malim Isusom ispred kuće. Oni su se skamenili i željeli su biti nevidljivi.

"Dvadesetgodišnjaci se nikada tako ne ponašaju", rekla je. "Zazirali su od komunikacije".

Nicole Gooding, 35, koja je u susjedstvu živjela tri godine, rekla je da je prvi put vidjela obitelj prije dva mjeseca kad su majka i djeca čistili dvorište prepuno korova i limenki.

"Nikada ih nisam vidjela sve do tog dana", rekla je.

Na Facebook stranici par je povremeno objavljivao zajedničke fotografije. Na jednoj od njih David i Louise Turpin obnavljaju svoje bračne zavjete u svadbenoj odjeći a okruženi su svojom djecom koja su sva jednako odjevena. Roditelji Davida Turpina ispričali su da su djeca bila strogo odgajana te da su morala učiti "duga poglavlja iz Biblije" napamet.

Oni su za mrežu ABC News rekli da su "iznenađeni i šokirani" optužbama te da "ne mogu razumjeti ni jednu od njih".

ŠTO SE ZNA


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedna od kćeri je uspjela pobjeći i pozvati policiju

Sve se otkrilo nakon što je 17-godišnja kći uspjela pobjeći iz obiteljske kuće i nazvati policiju. Rekla im je da je preostalih 12 braće i sestara zarobljeno od strane roditelja. Žrtve imaju između 2 i 29 godina, a sedam njih je odraslo.

Djeca su bila vezana za krevete, prljava i izmučena

Žrtve su "izgledale vrlo prljavo" i bile vezane lancima za krevete u "mračnoj i smrdljivoj okolini", priopćeno je iz ureda šerifa. Zbog neishranjenosti i mršavosti odrasle žrtve su policiji izgledale poput djece.

Roditelji su uhićeni

David Allen (57) i Louise Anna (49) Turpin uhićeni su i prebačeni u zatvor Robert Presley. Jamčevina iznosi 9 milijuna dolara po glavi. Udruge za zaštitu djece i socijalni radnici nisu dosad morali reagirati u ovoj obitelji.

Djeca su pohađala kućnu obiteljsku školu

Turpinovi su svoju djecu školovali kod kuće, a školu su nazvali Sandcastle Day School. Otac David bio je ravnatelj.

Na obiteljskim fotografijama svi izgledaju sretno, no...

Obitelj je redovito išla na putovanja. Djeca su nosila istu odjeću iz 'sigurnosnih razloga'. Kad su izlazili iz kuće, roditelji bi djecu poredali po starosti, a oni bi stali na čelo i začelje kolone.

ŠTO SE NE ZNA

Roditeljska strana priče

Sudsko ročište je zakazano za četvrtak. Zna se samo da je majka 'ostala zbunjena nakon dolaska policije u njihovu kuću'.

Jesu li ostali rođaci nešto znali?

Davidova majka Betty tvrdi da nema više informacija o slučaju, no smatra da je samo jedna strana priče objavljena.

Koliko dugo su djeca bila zatočena?

Uvjeti u kojima su djeca pronađena ukazuju na to da su bila zatočena jedno duže vrijeme, rekla je Susan von Zabern, glasnogovornica kalifornijskog okruga Riverside. Ipak, točno vrijeme zatočeništva još nije poznato.

Kako su roditelji uzdržavali 13 djece?

Prije sedam godina Turpini su podnijeli zahtjev za bankrotom. Nagomilao im se dug od 240.000 dolara. No, na društvenim mrežama objavljivali su fotografije s obiteljskih odmora, poput Disneylanda i Las Vegasa.

Susjedi kažu kako su znali da ti ljudi tu žive, ali da nikad nisu vidjeli da imaju mlađu djecu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara