Stota obljetnica rođenja Georgesa Simenona

STOTA obljetnica rođenja Georgesa Simenona bit će obilježena brojnim događanjima, počevši od svečanosti u Liegeu, gradu u kojem je rođen 13. veljače 1903. godine, te objavljivanjem njegovih knjiga i prikazivanjem filmova.

Djelo najplodnijeg i najpoznatijeg belgijskog pisca, čija je deviza bila ´razumjeti, a ne osuđivati´, može se podičiti brojnim rekordima: najveći broj prodanih knjiga, najveći broj prijevoda i najviše filmskih adaptacija.

Stariji sin skromnog službenika u osiguravajućoj tvrtki i prodavačice u robnoj kući, Simenon je rođen 13. veljače neposredno nakon ponoći. Njegova praznovjerna majka dala je upisati u knjigu rođenih datum 12. veljače u 23.30 sati.

S 15 godina Simenon je ušao u Gazette de Liege. Godine 1922. otputovao je u Pariz, a nakon toga u Liege se vraćao samo sporadično. Međutim, njegovo djelo je utemeljeno na iskustvima iz mladosti.

Nakon smrti u Lausannei (Švicarska) 4. rujna 1989. iza sebe je ostavio golemo djelo: osamdesetak detektivskih priča o inspektoru Maigretu, 115 ´tvrdih´ (nepolicijskih romana), 200 ´popularnih romana´ objavljenih pod pseudonimom.

Njegov je život prikazan u knjizi ´Simenon, legenda 20. stoljeća´ (u izdanju La renaissance du livre). Riječ je o katologu izložbe koja će biti postavljena u Liegeu od 14. veljače do 9. rujna. Očekuju se deseci tisuća posjetitelja koji će moći saznati više o tom izvanserijskom stvaratelju, seksualnom stroju koji je ´volio 10.000 žena´. Od toga broja, bilo je ´8000 prostitutki´, navodno je rekao Federicu Felliniju 1977.

Mnogobrojne adaptacije njegovih romana za filmska platna i televizijske ekrane, među njima i Maigret, bit će također evocirani na toj izložbi. Simenon je po adaptacijama za film i televiziju, najplodniji pisac na francuskom jeziku u 20. stoljeću - blizu 60 dugometražnih i stotinjak televizijskih filmova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara