Stotine bugarskih policajaca, vatrogasaca i stražara prosvjeduju zbog smanjenja mirovina i drugih prava

Stotine bugarskih policajaca, vatrogasaca i stražara prosvjeduju zbog smanjenja mirovina i drugih prava

Foto: FAH

STOTINE bugarskih policajaca, vatrogasaca i zatvorskih stražara spontano je prosvjedovalo protiv smanjenja mirovina i drugih prava blokirajući glavne ceste nakon pregovora s ministrima koji nisu urodili plodom, javile su agencije.

Ministarstvo unutarnjih poslova smatra da su rezovi u proračunu za 2016. nužni i da mora godišnje uštedjeti 14 milijuna dolara.

Bugarska je najsiromašnija članica EU-a, ali ima najveći broj policajaca po glavi stanovnika u EU.

Glave ulice u Sofiji, autocesta iz glavnog grada prema Crnom moru i tri ključna planinska prijevoja blokirana su, objavio je državni radio, javlja dpa.

Nepotvrđena izvješća govore da prosvjeduju i granični policajci na granici s Turskom.

Policijski sindikat organizira u nedjelju prosvjed pred parlamentom.

Frustracija građana posebice zbog raširene korupcije i organiziranog kriminala provalila je u prosvjedima koji su trajali mjesecima 2013. a zemlja je imala pet vlada u dvije godine, navodi Reuters.

"Ovo je veoma opasan val neposluha", rekao je Tihomir Bezlov, politički analitičar u Centru za studij demokracije. "Ovo je spontan potez s nepredvidljivim posljedicama".

Osoblju poput policajaca koje se plaća iz proračuna ministarstva unutarnjih poslova nije dopušteno štrajkati, imati drugi posao ili biti član neke političke stranke, a zauzvrat izuzeti su od socijalnih davanja.

Planovi proračuna za 2016. predviđaju smanjenje otpremnine na 10 mjesečnih neto plaća s trenutnih 20. Mjere isto tako predviđaju smanjenje godišnjeg odmora na 20 dana s 30.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara