Stotine Libijaca svojim tijelima štite diktatora: "Svi smo mi Gadafi!"

Foto: AFP

"SVI SMO mi Muamer Gadafi", objašnjavala je 52-godišnja udovica novinaru New York Timesa Davidu R. Kirkpatricku, jednom od rijetkih stranih novinara kojem je pružena prilika da iznutra razgleda Gadafijevu tvrđavu u Tripoliju nakon što je započela operacija Odisejeva zora. Prizor kojeg je zatekao šokirao je Timesovog dopisnika.

Gazad Mufta, udovica s početka ove priče, samo je jedna od stotina žena, djece i muškaraca koji su se okupili unutar i oko utvrde libijskog diktatora kako bi svojim tijelima zaštitili Gadafija od francuskih, britanskih i američkih raketa. "Ako žele ubiti Gadafija, morat će prije toga ubiti sve nas", fanatično objašnjava Mufta, koja je u misiju zaštite "voljenog vođe" povela i svoje šestoro djece.

Dok čekaju da savezničke snage stignu do Tripolija, Gadafijevi pristaše ohrabruju se pjesmom koju su sami komponirali: "Kuću po kuću, ulicu po ulicu. Očistit ćemo štetočine iz svake kuće i svake sobe". Ovaj prizor možda ostavlja dojam da je Gadafi govorio istinu kad je u nedavnom intervjuu kazao da ga njegov narod obožava, međutim ljudi koji su spremni položiti život za svog pukovnika ipak su u manjini. Čak i u Tripoliju, gdje je Gadafijev utjecaj najjači.

Mnogi Libijci koji su došli zaštititi Gadafija imaju članove obitelji u njegovoj vojsci, piše Timesov dopisnik iz libijskog glavnog grada. No, tek koji kilometar od Gadafijeve tvrđave, u četvrti Tajoura, stanovnici nazdravljaju zvucima savezničkih projektila. "Naša je patnja veća nego što bilo tko može zamisliti", priča Timesovom novinaru jedan od žitelja te četvrti, koji je na razgovor pristao isključivo pod uvjetom da mu se ime ne spominje. Strahuje, kaže, za sigurnost svoje obitelji.

"Svatko tko se usudi izaći iz kuće je uhićen ili ubijen. Hrane je sve manje, u slavini nema vode, a struja dolazi i odlazi. Bolnice nemaju lijekove koje su im potrebne da pomognu bolesnima i ranjenima. Nemamo mlijeka za djecu", govori simpatizer pobunjenika i otkriva kako Gadafi i dalje ignorira zonu zabrane letenja koju su saveznici nametnuli na nebu nad Libijom: "Cijelu noć smo slušali kako avioni iz obližnjih baza polijeću i slijeću".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara