Stotine migranata iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku. Policija ih je zaustavila

Stotine migranata iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku. Policija ih je zaustavila
Foto: Čitateljica Indexa

GRUPA od blizu 90 ilegalnih migranata napustila je danas smještajni centar kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni izrazivši nakanu da preko nekih od graničnih prijelaza uđe u Hrvatsku, potvrdio je tijekom popodnevnih sati MUP Unsko-sanske županije.

Glasnogovornica MUP-a Snežana Galić izjavila je da je riječ o 89 migranata koji su bili smješteni u hotelu "Sedra", a među njima ima i žena te male djece.

Policija ima informacije kako nitko od njih ne želi ostati u BiH te traže da im vlasti u toj zemlji omoguće nastavak puta prema zapadnoj Europi.

"Policija ih prati i za sada nismo sigurni ka kojem će graničnom prijelazu krenuti", kazala je Galić.

200 migranata već pokušalo ući u Hrvatsku

Grupa od 200 do 250 migranata pokušala je u ponedjeljak preko graničnog prijelaza Maljevac kod Velike Kladuše iz BiH prijeći u Hrvatsku, no zaustavila ih je bosanskohercegovačka policija, dok hrvatska policija nije imala nikakvih postupanja.

Karlovačka Policijska uprava priopćila je kako je oko 12 sati od policije Bosne i Hercegovine dobila informacije da se u blizini graničnog prijelaza Maljevac u BiH okupila skupina migranata, koji su pod nadzorom bosanskohercegovačke policije.

Između migranata i hrvatske policije nije bilo kontakata, odnosno hrvatska policija nije imala postupanja, kažu u karlovačkoj policiji.

Navode da se promet preko stalnog međunarodnog graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Maljevac-Velika Kladuša odvija redovito. 

"Hrvatska policija raspolaže s dovoljnim brojem snaga i opreme na tom području, kako bi već u eventualnom pokušaju spriječila bilo kakav nezakoniti prelazak državne granice, odnosno nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku", ističu u PU karlovačkoj.

Treći pokušaj

Bosanskohercegovački mediji pišu da je dvjestotinjak migranata pokušalo prijeći državnu granicu na graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši, ali da su iza podneva napustili ovu lokaciju i uz pratnju policije vratili se u kamp Trnovi, gdje su smješteni, pri čemu nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Ovo je bio treći pokušaj migranata koji borave u Velikoj Kladuši da pješice preko međunarodnog graničnog prijelaza uđu na teritorij Hrvatske, no svaki put ih je u tome spriječila policija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara