Stotine tisuće Japanaca pogođeni nestankom električne energije

OKO 800.000 domova, 120.000 putnika podzemne željeznice i stotine tisuće drugih stanovnika šireg područja Tokija u ponedjeljak ujutro ostali su bez napajanja električnom energijom nakon manje radne nezgode u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba.

Do prekida opskrbe električnom energijom došlo je ujutro oko 7.40 sati po lokalnom vremenu, kada je velika dizalica na jednom brodu slučajno zakačila visokonaponske električne vodove uslijed čega je došlo do pada energetskog sistema u Tokiju i pojedinim okolnim mjestima.

Nakon nezgode zavladao je prometni kolaps u podzemnoj željeznici koja je upravo očekivala navalu velikog broja putnika koji su putovali prema svojim radnim mjestima. Glasnogovornik tokijske elektrane je rekao da se procjenjuje kako je u nestankom električne enregije bilo pogođeno oko 800 tisuća domova.

Tijekom tri sata koliko je trajalo otklanjanje kvara i vraćanje u normalu zabilježeno je 58 slučajeva zaglavljivanja u liftovima, ali bez ozlijeđenih osoba, te oko 260 isključenja semafora na tokijskim prometnicama.

Nekoliko je poduzeća prijavilo probleme s računalnim sustavima, a gradske su vlasti procijenile da je oko 120.000 putnika javnog prijevoza bilo pogođeno nestankom električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon trosatnog električnog zamračenja kvar je otklonjen i stanje je vraćeno u normalu, te je uspostavljen redovan promet podzemne i nadzemne željeznice.

Tokijska je burza tijekom blokade radila normalno, iako su pojedini strani burzovni djelatnici prijavili nemogućnost obavljanja posla zbog problema s njihovim računalima.

Pojedini posebni vagoni tokijske podzemne željeznice namijenjeni isključivo ženama privremeno su bili otvoreni i za muškarce kako bi se nakon otklanjanja kvara što žurnije riješio problem nastale gužve. Posebni vagoni uvedeni su kao zaštitna mjera za žene koje su gradske vlasti na taj način zaštitile od maltretiranja muškaraca u podzemnoj željeznici.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara