KORONAVIRUS

Stožer prvo objavio da je Istrijan umro od korone, sad kaže da nemamo mrtvih. Zašto?

Stožer prvo objavio da je Istrijan umro od korone, sad kaže da nemamo mrtvih. Zašto?
Foto: Koronavirus.hr

NA SLUŽBENOJ stranici vlade o koronavirusu, koja se diči objavom "pravodobnih i točnih informacija o koronavirusu", prvotno je bila objavljena informacija o jednom umrlom, da bi se dan kasnije na istom mjestu pojavila brojka - nula. Zašto? Kako su nam danas poslijepodne odgovorili admini stranice Koronavirus.hr, radi se o pogrešci administratora službene vladine stranice.

No, krenimo redom.

Smrt od korone prvo potvrđena pa uklonjena

Na konferenciji Stožera civilne zaštite Istarske županije 18. ožujka kazali su kako je na njihovom području umrla jedna osoba. Rekli su da se radi o osobi koja je bila u samoizolaciji u Brtonigli. Dan kasnije, 19. ožujka, službena vladina stranica koronavirus.hr objavila je vijest o prvoj žrtvi. Vijest je objavljena na Twitteru.

>> Prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj bio je vlasnik slavne konobe: "Svi su ga voljeli"

"Potvrđena prva smrt od koronavirusa. Riječ je o muškarcu iz Pule. Više info na presici u 9 sati", stajalo je u toj objavi na Twitteru. Na pitanje: "Zar nije riječ o ugostitelju iz Brtonigle?", sa službene vladine stranice su odgovorili: "Jest, oprosti na nepreciznosti." Dan prije na konferenciji Stožera civilne zaštite Istarske županije objavljena je informacija o prvom preminulom u Hrvatskoj, koji se nalazio u samoizolaciji.

Podsjetimo, riječ je o istarskom ugostitelju Ninu Kernjusu, vlasniku poznate konobe Astarea u Brtonigli, koji je bio pozitivan na koronavirus. Na konferenciji za novinare ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je testom potvrđeno da je osoba bila pozitivna na koronavirus.

Nije poznat nalaz obdukcije

"Međutim, je li to smrt od koronavirusa ili ne, konačnu riječ treba dati patolog nakon što se obavi obdukcija", poručio je Capak. Ministar Vili Beroš rekao je gotovo istu stvar. Najavljena je obdukcija, čiji rezultati nisu poznati do danas.

"Nalaz obdukcije još nije stigao", rekao je ministar Beroš jutros na konferenciji za novinare. Twitter račun službene vladine stranice za koronavirus, koja tvrdi da "objavljuje pravodobne i točne informacije o koronavirusu", danas je na upit Indexova novinara poručio: "Nalaz obdukcije i dalje nije poznat. To je sav info koji sada imamo."

Pokušali smo oko ove teme kontaktirati člana Stožera, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, no nije nam se javljao. Poslali smo i SMS, no nije nam odgovorio. 

"Mi admini smo napravili pogrešku"

No, zato nam je u ponedjeljak poslijepodne, nakon višesatnog čekanja, odgovoreno s Twitter profila Koronavirus.hr.

"Mi (admini) smo napravili pogrešku jer smo promijenili broj preminulih prije službene objave nalaza obdukcije. Službeno izviješće i dalje čekamo. Hvala na razumijevanju", stoji u odgovoru. Rezultati obdukcije bi, kako doznajemo, trebali biti poznati u srijedu ujutro i objavljeni na press konferenciji u 16h.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara