Stožer za obranu "Petrokemije" najavio oštre prosvjede

STOŽER za obranu kutinske ´Petrokemije´ na današnjoj je konferenciji za novinare sazvanoj u povodu nestašice plina za proizvodnju mineralnih gnojiva najavio oštre akcije ako se ne poboljša opskrba plinom.

Uže vodstvo Stožera, u kojem su predstavnici sindikata i hrvatskih branitelja Željko Klaus, Ivica Lončarević i Tomislav Vdović, nezadovoljno je ´jer se svake godine zimi, posebno od 2000., smanjuje godišnja dobava od 200 milijuna standardnih prostornih metara plina, koji je za ´Petrokemiju´ sirovina.

Po njihovim riječima sad je tvornica prva po redoslijedu isključenja, a nekada je bila predzadnja. Primjerice, ovaj se put to dogodilo 11. prosinca, inače najtoplijeg zimskog mjeseca u zadnja tri desetljeća.

Ne popravi li se stanje idući tjedan, Stožer je spreman i za oštrije sindikalne akcije od prošlogodišnjih, kad su 17. siječnja blokirane glavne prometnice, rečeno je na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oblike mogućeg prosvjeda glasnogovornik Stožera Željko Klaus nije htio otkriti.

Naveo je kako oni ´žele samo raditi i zaraditi plaću, za koju se u 11 mjeseci za 2700 zaposlenih u ´Petrokemiji´, uključivo i za smjenski rad, izdvoji netto 133, a državi odlazi 124 milijuna kuna, i uz to se redovito Ini plaća plin´. Stoga nije logično da u interesu takve proizvodnje nema energetske bilance, koju je Vlada, po zaključcima s prošlogodišnjeg prosvjeda, trebala izraditi, kažu u Stožeru. Posebno zamjeramo Romanu Noti, pomoćniku ministra gospodarstva za energetiku, koji stanje u ´Petrokemiji´ poznaje i kao član njezina Nadzornog odbora, kazao je Klaus.

Predsjednik Uprave Boris Mesarić izjavio je kako ´Petrokemija´ na dan zbog nestašice plina gubi oko dva milijuna kuna. Sinoćnji sastanak s ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem, predstavnicima Ine i predstavnicima Stožera za obranu ´Petrokemije´ u nazočnosti saborske zastupnice za moslavački kraj Marijane Petir ocijenio je ´konstruktivnim i kao put prema postupnu ublaživanju stanja.

´U usporedbi s prošlom godinom opskrba tržišta plinom trenutačno nije alarmantna´, rekao je, upozorivši da ne smije ni pomisliti na posljedice za proljetnu sjetvu, ako se hitno ne normalizira opskrba ´Petrokemije´ plinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara