Štrajk glađu i izbjeglički prosvjedi u Australiji

ŠTRAJK glađu azilanata na pacifičkom otoku Nauruu u četvrtak se širi, a policija je na konjima rastjerala i jedan odvojeni prosvjed protiv stroge politike australske vlade prema imigrantima.

Broj štrajkaša glađu u prihvatnom centru na Nauruu narastao je u noći sa srijede na četvrtak na 35, jer su se još jedanaestorica azilanata uključila u prosvjed protiv odluke australske vlade da im ne dopusti ulazak u zemlju. Četvorica štrajkaša zašila su si usta.

"Od početka prosvjeda u bolnicu su primljena četrnaestorica štrajkaša. Trenutačno su u bolnici još osmorica, a prema podacima iz bolnice čini se da im je dobro", rekao je glasnogovornik ministarstva useljeništva.

U južnoaustralskom gradu Melbournu policija je pozvana da rastjera tridesetak bučnih prosvjednika koji se protive imigracijskoj politici vlade i pokušali su omesti održavanje konferencije na kojoj sudjeluje i ministrica useljeništva Amanda Vanstone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica Vanstone u srijedu je odbacila odgovornost za štrajk glađu i rekla da je prihvatni centar na Nauru na stranom teritoriju i da ga vodi Međunarodna organizacija za migracije.

Useljenička politika Australije među najstrožima je u svijetu. Dok se slučaj ne riješi, što može trajati godinama, sve azilante, ilegalne radnike i sve osobe kojima je istekla boravišna viza Australija zatvara u logore sa stražarima.

U logoru na otoku Nauruu trenutačno je 285 osoba koje traže azil, a u četvrtak se očekuje posjet dvoje predstavnika Visokoga povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice. Taj je posjet planiran prije početka štrajka glađu, najnovijega u nizu prosvjeda, pobuna, bijegova i pokušaja samoubojstva u australskim prihvatnim centrima.

Pet je takvih centara u na australskom teritoriju, a dva su izvan teritorija Australije.

Međunarodne skupine za zaštitu ljudskih prava osuđuju takav strog postupak prema osobama ilegalnim useljenicima, među kojima su i žene i djeca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara