Strani tisak o ubojstvu Đinđića

NJEMAČKI mediji su sa ogorčanjem reagirali na ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića a u komentarima dnevnih listova je zajedničko isticanje Đinđićeve reformske politike te bojazan glede daljnjeg političkog razvoja na Balkanu.

Tako "Frankfurter Allgemeine Zeitung" navodi da su ubojice definitivno onemogućili ostvarenje Đinđićevog sna, stvaranja uvjeta za ulazak Srbije u Europsku uniju. Berlinski "Die Welt" piše da je jučerašnjim ubojstvom prekinuta jedna "izuzetna politička karijera" ta da je Đinđić zaustavljen na samom početku Srbijinog "dugog puta kao Europi".

"Sueddeutsche Zeitung" smatra da je Đinđić bio jedan od rijetkih vizionara koji su "usprkos teškoj svakodnavnici u Beogradu ili Nišu Srbiju vidjeli na putu ka Europi". Tiražni "Bild" donosi u svom komentaru pesimističnu viziju daljnjeg razvoja događaja na Balkanu. "Bild" piše da "Slobodan Milošević iz svoje haaške ćelije baca sjenu na mladu srpsku demokraciju" te smatra da su "Miloševićevi govori mržnje pripremili teren za Đinđićevo ubojstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Đinđića je ubila Srbija i to je atentat koji prikazuje Srbiju kao izvor krize sijedećih deset godina", počinje danas autorski osvrt izdavač prištinskoga dnevnika "Koha Ditore", Veton Suroi, istaknuti kosovski publicist i analitičar.

Dnevnik "Zeri" navodi da će nakon ubojstva Đinđića Srbija ući u duboku krizu legitimiteta, dok drugi kosovski list "Bota Sot" tvrdi da ovaj atentat vraća Srbiju u vrijeme Miloševiča.

"Balkan se pribojava kaosa", naslov je teksta na prvoj stranici talijanskog "Corriere della Sera". List kaže da je Đinđić bio kontroverzna osoba ali ga je zapad smatrao "svojim čovjekom" u Beogradu. "Opasnosti koje predstoje su više nego vidljive. Možemo očekivati oštru borbu za vlast u Beogradu. Ne znamo hoće li nova država, Srbija i Crna Gora, izdržati udarac", navodi se u komentaru na prvoj stranici "Corriere della Sera".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara