Stranka estonskog premijera na odlasku udružila se s ekstremnom desnicom

Stranka estonskog premijera na odlasku udružila se s ekstremnom desnicom
Foto: EPA

STRANKA Centar estonskog premijera na odlasku Jurija Ratasa objavila je u subotu da je stvorila savez s euroskeptičnom strankom krajnje desnice čime ima namjeru spriječiti da vladu formira liberalna Reformistička stranka, pobjednica izbora u ožujku.

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid zadužila je u petak Kaju Kallas, čelnicu Reformističke stranke, da formira novu vladu. 

Pet stranaka ušlo je u parlament nakon izbora 3. ožujka, što je dosad otežavalo stvaranje koalicije.

Udružili se s EKRE-om, strankom ekstremne desnice

Ratas je ušao u koaliciju sa strankom ekstremne desnice EKRE i konzervativcima Domovinske stranke. Ta koalicija ima zajedno 56 mjesta u parlamentu koji čini 101 član.

"Dokazat ćemo svojim djelima da vlada Stranke Centra, EKRE-a i Domovinske stranke podupire sveobuhvatni razvoj Estonije", rekao je novinarima Ratas koji bi se mogao vratiti na mjesto premijera ako Kallas ne uspije formirati vladu.

Koalicijski dogovor uključuje neke od strogih imigrantskih politika EKRE-a te obećanje kako Estonija neće prihvaćati izbjeglice kao dio kvota Europske unije.

Stranke su dogovorile i šire korištenje referenduma kao i da će Estonija prvi održati 2021. oko pitanja treba li brak biti definiran zakonom kao zajednica muškarca i žene.

EKRE-u bi pripala ministarstva financija, unutarnjih poslova, okoliša, ruralnog razvoja i vanjske trgovine.

Kallas ima dva tjedna za predstavljanje plana formiranja vlade. Ako u tome ne uspije, predsjednica Kersti Kaljulaid može se okrenuti Ratasovoj koaliciji.

Kallas je rekla kako će Reformistička stranka i Socijaldemokrati, koji zajedno imaju 44 mandata, tražiti potporu zastupnika Centra i Domovinske stranke koji se protive povezivanju sa strankama krajnje desnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara