Stranka zbog čijeg je šefa pala austrijska vlada ima novog predsjednika

Stranka zbog čijeg je šefa pala austrijska vlada ima novog predsjednika

AKTUALNI ministar prometa Norbert Hofer imenovan je za novog čelnika austrijske Slobodarske stranke (FPOe) nakon subotnje ostavke Heinza-Christiana Strachea s mjesta šefa stranke i vicekancelara zbog financijsko-političkog skandala u koji je upleten. 

Hofer, kandidat FPOe-a na predsjedničkim izborima 2016. koje je izgubio, preuzeo je vodstvo FPOe-a nakon Stracheove ostavke na sve funkcije nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Na idućoj sjednici Slobodarske stranke, koja će biti održana nakon europskih izbora, odluka o Hoferovom imenovanju bit će i formalno potvrđena.

"FPOe ulazi zajednički u sljedeće parlamentarne izbore. Ja ću u okviru svoje nove odgovornosti učiniti sve da ostvarimo dobar rezultat na izborima, dosljednim radom FPOe-a u interesu naše domovine", kazao je Hofer.

Austrijski premijer Sebastian Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen najavili su u nedjelju da bi se prijevremeni izbori u Austriji mogli održati početkom rujna, nakon što se u subotu raspala koalicijska vlada.

Kurz je objasnio da je povjerenje u suradnju s FPOe-om narušeno te kako ne postoji temelj za daljnju suradnju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara