STRANKE VOJVOĐANSKIH HRVATA ZA ZAJEDNIČKI NASTUP

Čelnici dviju stranaka vojvođanskih Hrvata Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Hrvatskoga narodnog saveza danas su izrazile spremnost za početak razgovora o budućem zajedničkom nastupu na skorašnjem izborima u Srbiji.

Svoju spremnost za razgovore o približavanju stajališta i sklapanju koalicijskog sporazuma, pa možda i o ujedinjenju u jednu političku organizaciju vojvođanskih Hrvata, oni su iskazali na današnjem sastanku koji je inicirala novoformirana nestranačka Hrvatska udruga "Inicijativa mladeži".

"Prvo bi trebali potpisati koalicijski sporazum za zajednički nastup kako bismo spremni dočekali izbore koji bi se u Srbiji uskoro trebali održati na svim razinama", izjavio je predsjednik HNS-a Franjo Vujkov. On je ocijenio kako bi sljedeći korak trebao biti ujedinjenje dviju hrvatskih stranaka u Vojvodini.

"To bi trebao biti normalan proces nakon što su izvršene toliko krupne promjene u DSHV-u", zaključio je Vujkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do razgovora o mogućnosti ujedinjenja dvije hrvatske stranke došlo je samo tri dana nakon odluke novog čelništva DSHV-a da bivšeg predsjednika Belu Tonkovića i njegove najbliže suradnike isključe iz stranke.

DSHV i HNS jedine su političke organizacije Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Mlađu stranku, Hrvatski narodni savez, formirali su 1996. godine članovi DSHV-a koji su, nezadovoljni politikom tadašnjeg predsjednika Bele Tonkovića, istupili iz organizacije.

Bela Tonković svoje isključenje iz stranke i početak dijaloga DSHV-a i HNS-a nije želio komentirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara