Strategija Karadžićeve obrane: U Srebrenici nije bilo genocida, a svjedočanstva nisu valjana

Strategija Karadžićeve obrane: U Srebrenici nije bilo genocida, a svjedočanstva nisu valjana

ODVJETNIK Goran Petronijević, koji na Haškom tribunalu zastupa Radovana Karadžića, za Financial Times je kazao da će njegov klijent svoju obranu temeljiti na stavu da u Srebrenici nije bilo genocida, a ujedno će se obezvrijediti svjedočanstva koja budu korištena iz drugih suđenja pred istim sudom.

Anthony Dworkin, direktor britanskog instituta za proučavanje ratnih zločina, drži da će biti pravo čudo ako takva Karadžićeva obrana poluči uspjeh, jer, kako ističe, Tužiteljstvo će raspolagati dokumentirani dokazima protiv nekadašnjeg vođe bosanskih Srba.

Prema riječima Goeffrey Nice, glavnog tužitelja na suđenju Slobodanu Miloševiću, najavljena Karadžićeva obrana više će pomoći Tužiteljstvu nego li obrani. Nice podsjeća da je istu grešku napravio Milošević, koji se pokazao kao vrlo loš odvjetnik samom sebi, pozivao je pogrešne svjedoke te na koncu pokazao "tamniju stranu" svoje osobe koja bi inače ostale sasvim nepoznata.

Obrana bi se trebala temeljiti na sporazumu Karadžić - Holbrooke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nice drži da bi od veće koristi bilo dokazivanje postojanje sporazuma Karadžić - Holbrooke, napominjući da već ima dokaza kako je neka vrsta sporazuma sklopljena među njima.

Iskusni islandski Stephan Burgon, koji radi na pripremi Karadžićeve obrane, poručuje da će zacrtana obrana u konačnici imati koristi, jer će biti lako obezvrijediti svjedočanstva iz prethodnih suđenja koja terete Karadžića. Naime, neki optuženi su priznali djelo genocida poslije pregovora s Tribunalom u zamjenu za blaže kazne.

Britanski odvjetnik za ratne zločine John Johnes ocjenjuje kako Tužiteljstvo ne može računati na brzu osuđujuću presudu bez obzira što su haški suci u dosadašnjem iskustvu imali problematične optuženike, tako da smatra kako će nastojati donijeti odluku o krivnji za genocid uz što manje medijske buke.

Krivotvorena osobna iskaznica

Grafoskopskim vještačenjem osobne iskaznice Dragana Dabića koju je Karadžić koristio utvrđeno je da je dokument bio krivotvoren, javljaju srpski mediji. Pravi Dragan Dabić je stanovnik Rume, a podaci u njegovoj osobnoj iskaznici su identični podacima u Karadžićevoj krivotvorenoj iskaznici - razlika je jedino u fotografiji. Zanimljivo je da otisak prsta na obrascu zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice ne pripada Draganu Dabiću, ali ni Radovanu Karadžiću, već nekoj nepoznatoj osobi.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara