STRAW I SOLANA RAZGOVARALI O NOVOJ REZOLUCIJI UN-A I BLISKOM ISTOKU

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u četvrtak u Londonu da je s ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom razgovarao o novoj rezoluciji UNa.

´Jack Straw je u pogledu Iraka objasnio situaciju u vezi rezolucije´, izjavio je Solana na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji dodajući kako nema komentara prije nego vidi konačnu rezoluciju, a ona još nije završena.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u četvrtak za nekoliko europskih tv mreža da ne očekuje da će nova rezolucija o Iraku, koju pripremaju Sjedinjene Države i Velika Britanija, sadržavati ´konačni datum´, dodajući da se na još radi na njezinoj konačnoj formulaciji.

Prijedlog rezolucije o Iraku sadržavat će ´implicitno ili eksplicitno ultimatum´ Bagdadu, izjavio je u srijedu britanski veleposlanik u UN-u Jeremy Greenstock.

Straw i Solana pozvali su tijekom zajedničke tiskovne konferencije na ´brzo´ objavljivanje mirovnog plana za palestinsku državu.

Straw je naglasio ´da se svi u Europskoj uniji slažu u pogledu važnosti objavljivanja mirovnog plana koji je 20. prosinca na sastanku kvarteta dobio podršku američkog predsjednika Georgea Busha´ te da se nestrpljivo čeka njegovo brzo objavljivanje.

´Mi bi željeli što brže objavljivanje mirovnog plana´, rekao je sa svoje strane Solana.

Dvojica čelnika izjavili su to nakon dvodnevnog sastanka kvarteta (Sjedinjene Države, Europska unija, Rusija, UN) u Londonu. U priopćenju objavljenom krajem dana ´kvaretet´ je tražio da mirovni plan za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba bude što prije prihvaćen i predan stranama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara