Štromar: "Za dom spremni" za HNS nije dobrodošao u javnosti, taj pozdrav je neustavan

Štromar: "Za dom spremni" za HNS nije dobrodošao u javnosti, taj pozdrav je neustavan

Foto: PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (HNS) rekao je da HNS, kao i uvijek, ima negativan stav o pozdravu "Za dom spremni" i podržava činjenicu koju je utvrdilo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima - da je pozdrav neustavan.

Vijeće je u srijedu završilo rad i preporučilo sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali uz iznimku da se pozdrav "Za dom spremni", koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje.

"Prihvaćam činjenicu, koju je utvrdilo Vijeće, da je taj pozdrav neustavan. HNS je bio, i dalje je, i ostat će takvoga stava", istaknuo je Štromar.

O prijedlogu da se pozdrav koristi u pojedinim situacijama, rekao je kako je to "tek prijedlog o kojem će se još raspravljati". "HNS je istoga stajališta, da takav pozdrav u javnosti nije dobrodošao", kazao je.

Upitan hoće li HNS podržati ministricu gospodarstva i potpredsjednicu vlade Martinu Dalić, čiji opoziv traže oporbene stranke, rekao je da ministricu podržava premijer Andrej Plenković, a HNS podržava njega.

"To je odluka premijera, a premijer je podržava. Ona radi veliki posao i premijer će odlučiti o tome. Mi podržavamo premijera i ako on podržava ministricu Dalić, onda je razumljivo što sam rekao", zaključio je Štromar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara