Štromar: Želim biti predsjednik HNS-a, a onda dajem ostavku na mjesto župana

Štromar: Želim biti predsjednik HNS-a, a onda dajem ostavku na mjesto župana

Foto: Jabuka TV

VARAŽDINSKI župan i predsjednik središnjeg odbora HNS-a Predrag Štromar gostovao je u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV i najavio kako će se ipak kandidirati za predsjednika stranke i to iako je dan ranije dosadašnja predsjednica Vesna Pusić rekla kako se kandidati neće javno kandidirati prije nego to kažu unutar stranke.

"Imam ambiciju biti na čelu HNS-a. Mislim da imam dovoljno iskustva, rezultata, kolega s kojima timskim radom možemo dostići nivo jači nego sad. Želja mi je da HNS sa mnom na čelu dovoljno ojača da u svakoj izbornoj jedinici samostalno može osvojiti najmanje jedan mandat", rekao je Štromar u emisiji Veto.

"Neću biti župan, dat ću ostavku"

Iako u HNS-u, posebice vrh na čelu s Vesnom Pusić, priželjkuju da bude samo jedan kandidat oko kojeg bi se svi dogovorili Štromar jasno kaže da, iako ne razmišlja o tome hoće li imati protukandidata, da bi bilo dobro da bude više kandidata.

"Ne razmišljam o tome. Bilo bi dobro da bude više kandidata, ali samo ako imaju želju i volju, a ne da forsiramo demokraciju", rekao je Štromar koji zasada kao koalicijskog partnera HNS-a vidi prvenstveno SDP.

"Koalicija s HDZ-om zasada nije moguća, ali nikad ne reci nikad. Tko zna kako će se profilirati. Naš partner zasad je SDP", rekao je Štromar koji je u emisiji na izravno pitanje planira li u slučaju pobjede na izborima u HNS-u biti i dalje župan odgovorio da ne.

"Neću biti župan, dat ću ostavku i u tom slučaju idem u Sabor i gradit ću stranku iz Sabora", rekao je Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje kakvog premijera po njemu Hrvatska za tri dana dobiva, Štromar je Oreškovića opisao kao hrabrog i dobronamjernog čovjeka, ali i da mu nije jasno zašto je prihvatio tu ponudu.

"Orešković je politički eksperiment"

"Mi dobivamo premijera za kojeg nije kako je mogao prihvatiti to. Kad sam ja postao župan nije mi mogao nitko govoriti koga da uzmem. To nije normalno. Morate imati ljude, posebno za ona osnovna ministarstva. Tu se sad natežu MOST i HDZ-a, ne pita se premijera, kaže mu se da u 15 minuta odluči između dva ministra. Ja mislim da ima dobre namjere, ali da će mu biti jako teško", rekao je Štromar i dodao:

"Orešković je politički eksperiment jer su ga u tri sata odabrali. Ali je vrlo hrabar, pogoto jer dolazi iz drugačijeg podneblja. A hrabrost graniči s ludošću, ali nekad završi dobro", rekao je Štromar.

Iako je i sam župan Štromar ne odbija ideju smanjenja broja županija. No, smatra da o tome treba odluku donijeti struka, a taj prijedlog na kraju amenovati građani na referendumu.

"Treba napraviti dobru decentralizaciju i obaveze. Onda treba napraviti analizu kakve županije i općine mi trebamo imati. To treba dati struci da napravi. Ako struka utvrdi kriterije, onda treba vjerovati struci i napraviti referendum. Svi građani bi trebali odlučiti o tome nakon dobre analize", rekao je Štromar.

No, priznao je da ima ideju kako reformirati sjeverni dio Hrvatske u jednu regiju - sjevernu.

"Ja vidim na sjeveru Hrvatske ljude sličnog mentaliteta, ljude sličnih potreba, i to može biti jedna regija. Funkcionalno bi bilo spojiti ne samo Krapinsko - zagorsku, Međimursku i Varaždinsku već i Koprivničko-križevačku u jednu regiju ili županiju. To je 500 000 stanovnika na okupu i tako možemo graditi regionalni razvoj bolje. Mi već surađujemo zajedno. Imamo zajednički centar za gospodarenje otpadom. regionalni razvoj mora razmišljati tako.

Štromaru je na kraju bilo neugodno na pitanje o kreditima u švicarskim francima obzirom da i on ima kredit u istoj valuti, ali ne za prvu nekretninu, a jednako mu je pomognuto kao i onima koji su te kredite dizali zbog egzistencijalnog pitanja. Na kraju je priznao da smatra kako je pitanje kredita u švicarcima Vlada trebala prije riješiti. i bolje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara