Stručnjaci: Iz vulkana na ljude padale stijene od 1000°C i otrovni oblaci

Stručnjaci: Iz vulkana na ljude padale stijene od 1000°C i otrovni oblaci
Foto: Epa

NAJMANJE pet osoba je poginulo, a više ih je ozlijeđeno i nestalo u erupciji vulkana na novozelandskom Bijelom otoku, popularnom turističkom odredištu na kojemu je u vrijeme erupcije bilo oko 50 ljudi.

S otoka su spašene 23 osobe. Pet ih je preminulo od zadobivenih ozljeda, a 18 se nalazi u bolnici. Još uvijek se nestalima smatra više od 20 osoba.

Kada je vulkan eruptirao, ljudi koji su ostali u njegovoj blizini vjerojatno su iskusili oblake vruće pare, otrovne plinove i rušenje opasnih stijena, piše CNN.

“Mogli su osjetiti miris kemikalija“

Prema vulkanologinji Jessici Johnson sa Sveučilišta East Anglia u Engleskoj, navala otrovnih plinova bila je toliko jaka da su posjetitelji mogli osjetiti miris kemikalija.

“Iz vulkana, u čijem se krateru nalazi kiselo jezero, vjerojatno su izlazile vruće pare, a zbog erupcije su se rušile stijene“, dodala je Johnson.

Materijal temperature 1000 stupnjeva Celzijevih

Prema novozelandskoj policiji, u trenutku erupcije na otoku se nalazilo oko 50 ljudi. Spašene su 23 osobe, a ozlijeđeni u najvećoj mjeri imaju problema s opeklinama.

Johnson smatra da je većina ozljeda nastala zbog sile same eksplozije, a manji dio su opekline nastale zbog vrućih para.

Derek Wyman, geolog sa Sveučilišta Sydney, vjeruje kako je vulkan prilikom erupcije izbacio materijal koji je bio na oko 1000 stupnjeva Celzijevih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara