Stručnjaci: Samo imigranti mogu zaustaviti "starenje Europe"

SAMO imigranti mogu zaustaviti "starenje Europe", ustvrdili su demografi na forumu u Alpbachu u austrijskom Tirolu.

Politika poticanja obitelji nije dovoljna, izjavio je austrijski istraživač Reiner Muenz, koji smatra da bi trebalo osmisliti politiku privlačenja određenih skupina imigranata.

Po njegovim riječima, sve studije kretanja stanovništva do 2025. godine upozoravaju na ekstremno starenje i pad broja stanovnika u industrijaliziranim zemljama, uključujući i Europsku uniju.

Jedina iznimka su Sjedinjene Države, gdje će stanovništvo neznatno porasti, čak i bez daljnje imigracije.

Europa, s druge strane, nije toliko privlačna imigrantima zbog negativnog društvenog i političkog odnosa prema došljacima, koje se povezuje sa siromaštvom, ekonomskom, društvenom i religijskom neprilagodljivošću.

Austrijska članica Europskog parlamenta Ursula Stenzel smatra da je do toga dovela zabrana rada i prisiljavanje imigranata da žive na teret države, dok se u Americi očekuje da pronađu posao kada uđu u zemlju.

Samo u Austriji živi između 50.000 i 60.000 ilegalnih imigranata koji završavaju na tzv. modernom tržištu robova sa slabo plaćenim ilegalnim poslovima.

Prema službenim statističkim podacima, broj poroda u Beču opao je u posljednjih 40 godina za 42 posto. Prosječan broj djece po ženi u reproduktivnoj dobi iznosio je 1963. godine 2.82, a 2000. godine pao je na samo 1.34.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara