Stručnjaci UN-a: Izvranredno stanje u Francuskoj ograničava temeljne slobode

Stručnjaci UN-a: Izvranredno stanje u Francuskoj ograničava temeljne slobode

Foto: Hina

STRUČNJACI UN-a preporučili su Francuskoj da ne produljuje izvanredno stanje nakon 26. veljače, ocijenivši da ono uključuje "pretjerana i nesrazmjerna ograničenja temeljnih sloboda".  

"Izvanredno stanje na snazi u Francuskoj i zakon o nadzoru elektroničkih komunikacija nameću pretjerana i nesrazmjerna ograničenja temeljnih sloboda", navelo je pet izvjestitelja UN-a u priopćenju.

Među stručnjacima su i David Kay, nadležan za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i Ben Emmerson, izvjestitelj o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda u sklopu borbe protiv terorizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ti stručnjaci, čije preporuke nisu obvezujuće, pozivaju francuske vlasti da ne produlje izvanredno stanje nakon 26. veljače, datuma određenog zakonom usvojenim nakon napada 13. studenoga.

"Dok Francuska raspravlja o postroženju mjera borbe protiv terorizma i u tom cilju pokreće reformu kaznenog zakonodavstva, mi pozivamo na reviziju tih odredbi i mogućih reformi, kako bi se osigurala njihova usklađenost s međunarodnim odredbama o ljudskim pravima, pišu stručnjaci u priopćenju.

Oni podsjećaju da je jamčenje prikladne zaštite od zloporaba u primjeni izvanrednih mjera i mjera nadzora u sklopu borbe protiv terorizma jedna od međunarodnih obveza francuske države.

kako bi se zajamčilo funkcioniranje pravne države i spriječilo proizvoljne postupke, stručnjaci preporučuju da se prije uvođenja protuterorističkih mjera one podvrgnu pravosudnoj kontroli. Zakon o izvanrednom stanju, koji privremeno proširuje ovlasti izvšne vlasti posebice u borbi protiv terorizma, omogućuje tek naknadnu pravnu kontrolu, ističu oni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara