Stručnjak s Princetona: HDZ-u i SDP-u smo od 2012. dali pola milijarde kuna

Stručnjak s Princetona: HDZ-u i SDP-u smo od 2012. dali pola milijarde kuna
Screenshot: N1

DEJAN Kovač, znanstvenik s Princetona, za N1 je govorio o financiranju političkih stranaka.

"Stranke sada imaju dva izvora financiranja, prvi je javni, drugi privatni. Svaki izvor prihoda ima svoje prednosti i nedostatke. Prihodi koje stranke dobivaju iz proračuna uklanjaju sukob interesa, dok u financiranje iz privatnih skupina može doći do odnosa 'quid pro quo', gdje se koriste određeni lobiji", kaže Kovač.

"Kad dizajnirate optimalni sustav financiranja stranaka, morate uzeti dosta faktora u obzir. Prije svega, želite da stranke budu kažnjene za neprovođenje politika na temelju kojih su dobili glasove birača, a s druge strane ne želite da one imaju prevelik utjecaj, mora postojati balans", kazao je.

HDZ-u i SDP-u smo od 2012. godine dali pola milijarde kuna

"Prosjek je 80 do 90 posto i za HDZ i za SDP. Oni su jako ovisni o proračunu. Problem je što imamo politički duopol HDZ-SDP već 25 godina, koji je jako opasan za hrvatsku demokraciju. To se u stručnoj literaturi zove 'big fat cat effect' - problem debele mačke. Zamislite da imate mačku i mačku možete hraniti s Whiskasom ili je možete pustiti da lovi miševe. Miševe možemo uzeti kao alegoriju korupcije. Ako je previše hranite Whiskasom, mačka će postati predebela. Ako postane predebela, onda neće imati ni poticaja da lovi miševe, niti će imati energije da može uhvatiti miša", pojasnio je.

"Imate politički duopol SDP-a i HDZ-a koji ne dopušta nove političke inovacije. Nemamo treću opciju koja je imala vladu. Pokušalo se s nekim parcijalnim vladama, ali to nije uspjelo. Ako ne nagrađujete inovativnost na političkom spektru, bit ćete zarobljeni u ovakvom limbu, kao što mi jesmo. Kada zbrojite cijelu vremensku seriju, dolazimo otprilike na iznos od pola milijardi kuna. Znači, mi smo od 2012. do danas dali pola milijardi kuna SDP-u i HDZ-u za provođenje njihovih političkih ciljeva", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara