Stručnjak: Tijelo je vjerojatno u dobrom stanju, ovako nešto nisam nikad vidio

Stručnjak: Tijelo je vjerojatno u dobrom stanju, ovako nešto nisam nikad vidio
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

TIJELO Jasmine Dominić pronađeno je 19 godina nakon što su je posljednji put vidjeli u mjestu Palovec pokraj Čakovca, odnosno 14 godina nakon što je njen nestanak prijavljen policiji. Tijelo je nađeno u kućnom zamrzivaču u obiteljskoj kući, a uhićena je sestra Smiljana Srnec koja je, kako se jučer neslužbeno doznalo, priznala ubojstvo.

Ovaj slučaj bio je tema u "Temi dana" na HRT-u.

Gosti su bili umirovljeni predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Dušan Zečević, umirovljeni načelnik odsjeka za potrage Policijske uprave zagrebačke Željko Pul i psihologinja Mirjana Nazor.

"Ako je tijelo bilo zamrznuto, za očekivati je da je u dobrom stanju"

Na pitanje u kakvom bi stanju moglo biti tijelo ubijene nakon 19 godina u zamrzivaču Zečević je rekao da je, ako je zamrzivač bio stalno uključen u struju, onda tijelo dobro očuvano, a ako su ga isključivali, to može poremetiti stanje tijela.

"Obdukcijom će se doznati uzrok smrti, a to ovisi o stanju tijela. Ako je tijelo bilo zamrznuto, onda je za očekivati da će biti u dobrom stanju i da će se obdukcijom moći utvrditi eventualne ozljede ili druga patološka stanja. Identitet će se najvjerojatnije raditi dijelom iz DNK", rekao je.

O postupanju policije

Umirovljeni načelnik odsjeka za potrage Policijske uprave zagrebačke Željko Pul rekao je kako na temelju iskustva i raspoloživih podataka drži da su na određeni način službenici PU međimurske imali određenih taktičkih pogrešaka u početku odnosno u samom zaprimanju prijave o nestanku osobe.

"Što se tiče pretraživanja kuće, ono nije nužno prilikom zaprimanja prijave o nestanka osobe. No policija je morala doći do indicija, javnog pogovora, određenih činjenica i sve to isprovjeravati te nakon određenog protoka vremena to sve izanalizirati i tada ponovno poduzimati dodatne mjere i radnje. Posao policije nije trebao stati niti jednog trenutka, a trebali su se uključiti i kolege iz krim policije iz odsjeka za krvne delikte koji bi pripomogli", rekao je Pul.

Na pitanje kakav bi to bio poremećaj osobe koja bi nakon ubojstva tijelo zadržala u kući pored obitelji i djece psihologinja Mirjana Nazor rekla je da joj je teško postavljati dijagnozu jer je to psihijatrijska domena.

"Ono što mogu sa sigurnošću reći je da je toj osobi teško narušeno mentalno zdravlje kad je uspjela tolike godine funkcionirati znajući da je to tijelo u neposrednoj blizini njezine obitelji", rekla je Nazor.

"Mislim da nitko u Hrvatskoj nije doživio ovakav slučaj"

Zečević je rekao da je puno toga sam vidio u svojoj karijeri, puno strašnih stvari, ali nešto ovakvo nikad.

"Mislim da nitko niti u Hrvatskoj nije doživio takav slučaj", uvjeren je Zečević.

Na konstataciju kako osobe s poremećajem ličnosti uspijevaju sakriti takve strašne stvari i ostaviti dojam dobre osobe Nazor je rekla da je upravo to karakteristika poremećenih ličnosti.

"Ostavljaju dojam sasvim normalne, ljubazne osobe koja je čak rado prihvaćena u susjedstvu, a nažalost iza te maske stoji nešto sasvim drugo. Očito je ona stvari uspjela držati ispod površine. Možda će sad to izaći na površinu pa će biti donekle lakše razumjeti što se to događalo kroz sve ove godine", rekla je Nazor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara