Strugar: Prijedlog zakona o športu uređuje cjelokupan sustav športa

PRIJEDLOG Zakona o športu koji je hrvatska Vlada uputila u saborsku raspravu uređuje cjelokupan sustava športa od amaterskoga športskog kluba do Hrvatskoga olimpijskoga odbora.

Tu je ocjenu zakonskoga prijedloga iznio ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je pomoćnik ministra Stjepan Puhak istaknuo da je taj prijedlog doista i reformski.

Osnovno načelo prijedloga zakona jest - šport za sve, rekao je Strugar dodajući da je tim prijedlogom odgovoreno na mnoga pitanja koja je, kada je riječ o športu, trebalo uskladiti s preporukama Vijeća Europe i UNESCO-a.

Strugar je najavio da će ove godine Ministarstvo prosvjete i športa pokrenuti izradbu nacionalnoga programa razvoja športa za što su osigurana sredstva.

Izrazio je nadu da će rasprava u Hrvatskome saboru pokazati što bi još možda trebalo promijeniti u prijedlogu zakona.

Puhak je pak rekao kako su se tim prijedlogom nastojali obuhvatiti svi dijelovi športa. S tim u vezi, istaknuo je da je prijedlog oblikovan zahvaljujući i velikom sudjelovanju medija te konstruktivnim primjedbama novinara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o nekim dijelovima zakonskoga prijedloga, Puhak je rekao da se, primjerice, školski šport uređuje u skladu s tzv. zagrebačkim modelom, odnosno da se treninzi održavaju u školama.

Prijedlogom zakona, dodao je, htjelo se zaustaviti i propadanje športskih objekata, a u narednih deset godina i povećati broj ljudi koji se redovito bave športom sa sadašnjih skromnih deset na 30 posto.

Tako bismo se, istaknuo je, barem približili postotcima u razvijenome svijetu gdje se športom redovito bavi između 40 do 70 posto ljudi.

U zakonskome prijedlogu, objasnio je Puhak, odustalo se od nekih detalja, kao što je bio prijedlog da športaši ne mogu napustiti Hrvatsku prije navršene 22. godine.

Prijedlogom zakona o športu postaje obveznim i osnivanje profesionalnih klubova, a definiraju se vlasnici i vlasnička prava i time se, kako ističu predlagači, nastoji konačno uvesti red i u taj dio športa, a na načelima španjolskoga modela koji je predlagač prilagodio potrebama športa u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara