studij splitskog veleučilišta - u murteru studij drvene brodogradnje

Sporazumom o osnivanju studija tradicionalne drvene brodogradnje, koji su večeras u Murteru potpisali rektor splitskog Veleučilišta Boris Anzulović i murterski načelnik Ivo Marušić, ta će općina osigurati prostor za teoretski dio nastave, a Veleučilište predavače i organizaciju studija koji će početi u jesen ove godine. L

Polaznici studija, koji će trajati dvije i pol godine, plaćat će 6700 kuna godišnje, a nije utvrđen njihov ni minimalni, ni maksimalni broj.

Općina Murter pobrinut će se i za kontakte s murterskim i betinskim tradicionalnim brodograditeljima koji bi trebali biti suradnici u praktičnoj nastavi, a ona bi se trebala održavati u privatnim brodogradilištima u Murteru.

Smisao je tog projekta, rekao je Anzunović, da se mladim, kvalitetnim ljudima omogući školovanje i usavršavanje u manjim mjestima. Splitsko Veleučilište već ima praksu osnivanja stručnih studija u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a za drvenu su se brodogradnju odlučili budući da u sklopu tog veleučilišta postoji studij brodogradnje.

Načelnik općine Murter Ivo Marušić istaknuo je da će se osnivanjem tog studija u Murteru pokušati očuvati vještina gradnje drvenih brodica, koja na otoku Murteru ima dugu tradiciju, ali odumire jer drvene gajete zamjenjuju plastični brodovi. Drvena bi brodogradnja trebala postati i murterski turistički proizvod.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara