Studija: Drevna divovska crna rupa dnevno pojede masu cijelog našeg Sunca

Studija: Drevna divovska crna rupa dnevno pojede masu cijelog našeg Sunca
Ilustracija: 123rf

POKAZALO se da jedna od najvećih poznatih crnih rupa u svemiru ima apetit koji odgovara njenoj veličini. Prema najnovijim podacima, ovaj div, koji je već sada oko 34 milijarde puta veći od naše zvijezde, dnevno proždire ekvivalent mase cijelog Sunca.

To ga čini najbrže rastućom crnom rupom u svemiru i svrstava ga u kategoriju ultramasivnih crnih rupa, piše Science Alert.

"Masa ove crne rupe je oko 8000 puta veća od crne rupe u središtu Mliječne staze", rekao je astronom Christopher Onken s Australskog nacionalnog sveučilišta.

"Da bi crna rupa u središtu Mliječnog puta postigla tu masu, morala bi progutati dvije trećine svih zvijezda u našoj galaksiji", dodao je.

Pet puta veća od našeg Sunčevog sustava

Ova ultramasivna crna rupa otkrivena je 2018., a nalazi se u središtu galaksije SMSS J215728.21-360215.1 (ukratko J2157), koja je od nas udaljena milijardama svjetlosnih godina. Kada su je tek uočili, astronomi su procijenili da je njena masa jednaka otprilike 20 milijardi solarnih masa, a njena stopa akumulacije (koliko materijala proždire) oko pola mase našeg Sunca dnevno.

No kasnije su znanstvenici dodatno analizirali podatke i otkrili nešto nevjerojatno - crna rupa J2157 (J2157 *) mnogo je veća nego što su prije mislili. Polumjer njezinog horizonta događaja iznosi oko 670 astronomskih jedinica (AU).

To mnogima ne znači puno jer u svakodnevnom životu rijetko koristimo astronomske jedinice. No njenu veličinu, odnosno duljinu astronomskih jedinica, možemo predočiti nekim elementima koji su nam ipak donekle poznati. Pluton, patuljasti planet koji se nalazi iza Urana i Neptuna, prosječno je udaljen od Sunca 39,5 astronomskih jedinica. Stručnjaci smatraju da je heliopauza, rubno područje Sunčevog sustava u kojem prestaje utjecaj naše zvijezde, udaljena od Sunca više od 100 AU. Dakle, horizont događaja J2157 * je više od pet puta veći od cijelog našeg Sunčevog sustava.

Najstariji div u svemiru

J2157 * nije najveća crna rupa ikad otkrivena. Ultramasivna crna rupa koja je debela 40 milijardi solarnih masa nalazi se u srcu galaksije Holm 15A koja je od nas udaljena oko 700 milijuna svjetlosnih godina. Tu je i ultramasivna crna rupa udaljena od nas 10,4 milijarde svjetlosnih godina koja napaja kvazar TON 618, a koja je teška 66 milijardi solarnih masa.

No J2157 * zbog jednog razloga spada u posebnu kategoriju. Naime, ona pripada razdoblju kada je svemir bio na ispod 10 posto trenutne starosti. Ne samo da ne znamo kako se formirala i rasla nego ne znamo ni kako je mogla postati toliko masivna toliko brzo nakon Velikog praska.

"Radi se o najvećoj crnoj rupi koja dolazi iz ranog razdoblja našeg svemira", rekao je Onken.

"Je li ova galaksija zapravo neko čudovište iz ranog svemira ili je crna rupa progutala izvanrednu količinu svog okruženja? Morat ćemo nastaviti istraživati ako želimo odgovore", dodao je.

Istraživanje naziva A thirty-four billion solar mass black hole in SMSS J2157–3602, the most luminous known quasar objavljeno je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara