Stuttgart i Muenchen planiraju zabranu vozila na dizel

Stuttgart i Muenchen planiraju zabranu vozila na dizel

Foto: Getty Images

NAKON Stuttgarta i Muenchen planira uvođenje zabrane prometa za sva vozila na dizel pogon koja ne odgovaraju najnovijim strogim pravilima o količini štetnih plinova, objavila je gradska uprava u Muenchenu u srijedu.

"Količine dušikovih oksida na gradskom području su drastično više od dozvoljenih i zato gradonačelnik Dieter Reiter razmišlja o zabrani dizel vozila na cjelokupnom gradskom području", rekla je glasnogovornica minhenskog gradonačelnika Petra Laimer za javni servis BR.

Pokušat će pronaći neko rješenje bez zabrana

Gradonačelnik je međutim istodobno izjavio da će pokušati pronaći neko rješenje koje ne bi uključivalo zabrane.

Pogođena ovom mjerom bi bila gotovo trećina od oko 300.000 vozila na dizel koliko ih je registrirano u bavarskoj metropoli. Od zabrane bi bila izuzeta vozila gradskog prijevoza i taksiji.

Udruge za zaštitu okoliša pozdravile su razmišljanja o uvođenju zabrane dok se predstavnici poduzetnika u Muenchenu žestoko protive zabrani.

Predstavnici gospodarstva smatraju da bi uvođenje zabrane mnoge poduzetnike, koji se uglavnom koriste ekonomičnijim vozilima na dizel, dovelo do stečaja.

„Uvođenje zabrane bi za nas predstavljalo katastrofu“, kaže Jens Christopher Ulrich, predsjednik Trgovinske i gospodarske komore Muenchen.

Pad prodaje dizelaša u Njemačkoj

Rasprave o mogućoj zabrani dizel vozila u Njemačkoj rezultirale su i padom prodaje vozila na ovaj pogon.

Vrijednost dionica BMW-a koji, gledano u postocima, prodaje najviše dizel vozila, su pale nakon objavljivanja moguće zabrane u Muenchenu, gradu u kojem BMW ima i sjedište.

Zasad još međutim nije jasno u čijoj nadležnosti leže donošenje odluke o zabranama, na razini grada ili saveznih pokrajina.

Udruge za zaštitu okoliša kritiziraju njemačku automobilsku industriju zbog pasivnosti u pronalaženju trajnijih rješenja za smanjenje štetnih plinova kod dizel motora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara