Suci satima raspravljali o ustaškom ZDS u Thompsonovim pjesmama, ne znaju što će

Suci satima raspravljali o ustaškom ZDS u Thompsonovim pjesmama, ne znaju što će
Ilustracija: Hrvoje Jelavić/Pixell

SUCI Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda nisu se uspjeli usuglasiti je li usklik ''Za dom spremni'' u Thompsonovoj pjesmi "Bojna Čavoglave" prekršaj pa nijedan od tri iznesena stava nije dobio potrebnu većinu glasova.

Sjednica Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda održana je danas u prisutnosti svih članova tog odjela, izvijestio je Visoki prekršajni sud na svojim internetskim stranicama.

Na sjednici se, između ostalog, razgovaralo o ujednačavanju sudske prakse u odnosu na prekršaj iz članka pet Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira vezano uz nepravomoćne sudske odluke.

Odlučeno je da će se to pitanje raspraviti na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske

Raspravljalo se o načelnim pitanjima u vezi ostvarenja bića prekršaja izvođenjem pjesme "Bojna Čavoglave", a tijekom rasprave iznesena su tri stava, od kojih nijedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudaca odjela.

Odlučeno je stoga da će se o tom pitanju raspravljati na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, priopćio je sud.

Troje sudaca zauzelo stav da je uzvik ZDS protuzakonit

Prema neslužbenim podacima koje je objavio Jutarnji list, od devetero sudaca troje ih je zauzelo stajalište da je uzvik "Za dom spremni" sukladno ranijim presudama u svakom kontekstu protuzakonit, troje smatra da poklič nije prekršaj, a preostalo troje sudaca zaključilo je da taj pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugome ne.

Rasprava je navodno trajala tri sata

List neslužbeno doznaje da su se suci pozivali na stavove Komisije za suočavanje s prošlosti kojoj je na čelu bio predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, a osnovana je na inicijativu premijera Plenkovića. Rasprava o pozdravu za "Za dom spremni" kojim započinje pjesma "Bojna Čavoglave" navodno je trajala tri sata iako su suci tog Odjela već donijeli niz pravomoćnih presuda u kojima su presudili da je taj pozdrav prekršaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara