Sućut Ognjena Krausa i Kotela Da-Dona Josipu Bozaniću

PREDSJEDNIK Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus i glavni rabin za Hrvatsku Kotel DaDon u povodu smrti Svetog Oca izrazili su sućut kardinalu Josipu Bozaniću i katoličkim vjernicima u Hrvatskoj i svijetu, istaknuvši kako će se židovski narod sjećati Ivana Pavla II. kao osobe koja je hrabro ustala protiv povijesne nepravde što je pogodila Židove.

Službeno i javno je otklonio staru predrasudu i optužbe protiv Židova i židovstva, što je dobro prihvaćeno među Crkvama i kršćanskim vjernicima, kaže se u izrazu sućuti i dodaje da je Ivan Pavao II. posjedovao jedinstvenu i osobitu mudrost u razumijevanju povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sa svakoga od mnogih mjesta diljem svijeta, kamo je neumorno putovao, pozivao je na mir i ljubav među ljudima. Potaknuo je i ohrabrio dubok i plodan dijalog između kršćanstva i židovstva, između države Izraela i Vatikana i prvi razvio diplomatske odnose između njih. Bio je prvi papa koji je povijesno i hrabro posjetio Izrael. Njegov posjet najsvetijem mjestu židovstva, Zidu plača u Jeruzalemu, nezaboravan je, a Yad Vashemu i hrabar i povijesan, kad je u ime Crkve, tražeći oprost, rekao: Osjećamo duboku bol zbog postupaka kršćana koji su tijekom povijesti Židovima nanijeli patnju."

Podsjeća se da je bio prvi papa koji je ušao u neku sinagogu i prvi koji je glavnog izraelskog rabina pozvao na razgovor o porastu antisemitizma u svijetu, iskazavši veliko prijateljstvo prema židovskom narodu, ali i gnušanje prema antisemitizmu. Postoje svjedočenja da je spašavao Židove u tijeku holokausta u Drugom svjetskom ratu, a u srcima će nam ostati njegovo klečanje pred žrtvama u Auschwitzu, dodaje se.

Sve to i ostalo učinilo ga je velikim i pravim duhovnim vođom, koji svojom osobom predstavlja ono najplemenitije, a istodobno i najponiznije u čovječanstvu, kaže se, uz ostalo, u izrazima sućuti Ognjena Krausa i glavnog rabina Kotela Da-Dona.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara