Sud odlučio da Thompson uzvikom "Za dom spremni" ne krši zakon?

Sud odlučio da Thompson uzvikom "Za dom spremni" ne krši zakon?
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

VISOKI prekršajni sud odlučivao je o slučaju Marka Perkovića Thompsona i njegovo vijeće je presudilo da uzvik "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" ne predstavlja nezakonito ponašanje, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Iako je taj sud donio već pet pravomoćnih presuda u kojima je presudio da taj uzvik predstavlja nezakonito ponašanje, u Thompsonovu slučaju vijeće je presudilo - da zakon nije prekršen. 

Odluka još ide na analizu

Ta presuda, međutim, još nije odaslana sa suda i još nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse - u posebnom sudskom odjelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona sukladna prethodnim presudama, ali i presudama Europskog suda u Strasbourgu i suda EU-a čija su stajališta za hrvatske sudove također obvezujuća. Kao najviši sud u prekršajnoj grani sudovanja, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj. 

Jutarnji je pokušao provjeriti jesu li neslužbene informacije i službene. Glasnogovornica Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj je, međutim, na pitanje o tome u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Thompsona i je li točno da ga je tročlano vijeće toga suda oslobodilo, odgovorila:

"Presuda u slučaju Marka Perkovića nije odaslana sa suda i sve dok se to ne dogodi, ne mogu vam davati nikakve informacije o tom predmetu."

U slučajevima kad Odjel evidencije sudske prakse zbog neusklađenosti s ranijim presudama zaustavi novodonesenu presudu, saziva se opća sjednica sudskog odjela u čiju nadležnost pripada i sporna presuda. U ovom slučaju to je odjel za prekršaje javnog reda i mira Visokog prekršajnog suda, a mogući su različiti raspleti. Taj odjel koji ima ukupno devet sudaca raspravit će o spornoj presudi i o njezinoj utemeljenosti zauzeti stajalište.

Ako većina sudaca zauzme stajalište da je tročlano sudsko vijeće u slučaju Thompson pogriješilo i donijelo presudu suprotnu dosadašnjoj praksi Visokog prekršajnog suda o pozdravu "Za dom spremni", predmet će se vratiti istom vijeću na ponovno odlučivanje. 

Ako se, međutim, na sjednici sudskog odjela za javni red i mir većina sudaca složi da je s donesenom oslobađajućom presudom za Thompsona sve u redu, ona postaje pravomoćna i odašilje se strankama. U svakom slučaju o Thompsonovu će se predmetu na Visokom prekršajnom sudu još neko vrijeme vijećati.

Uzvik ZDS na koncertima za Oluju

Presuda kojom se Thompson oslobađa prekršajne odgovornosti navodno je donesena u studenom ove godine.

Tročlano vijeće Visokog prekršajnog suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na prvostupanjsku oslobađajuću presudu Općinskog suda u Šibeniku donesenu u listopadu 2018. Njome je šibenski sudac Ivan Lokas nepravomoćno oslobodio Thompsona prekršajne odgovornosti za uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni" na tri koncerta koji su održani 5. kolovoza 2015., 5. kolovoza 2016. i 27. kolovoza 2017.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara