Sud potvrdio odluku grada Dubrovnika, uklonjena su 24 bankomata

Sud potvrdio odluku grada Dubrovnika, uklonjena su 24 bankomata
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

DUBROVAČKA gradska uprava priopćila je kako je Visoki upravni sud rješenjem od 27. rujna odbio prijedlog za obustavu izvršenja odluke o uklanjanju bankomata u povijesnoj jezgri Dubrovnika, uz objašnjenje kako "zaštita financijskih interesa pojedinaca ne preteže pred svrhom zaštite kulturnih dobara".

Iz dubrovačke gradske uprave ističu kako su se na odluku dubrovačkoga Gradskog vijeća žalili svi vlasnici 24 bankomata u povijesnoj jezgri, za koje nisu imali odobrenje Konzervatorskog odjela, i to nakon njihova uklanjanja po nalogu gradskoga komunalnog redarstva.

15 bankomata ima odobrenje Konzervatorskog odjela

Od 41 bankomata, njih 15 ima odobrenje Konzervatorskog odjela, dva su uvučena u unutarnji prostor i više im se ne pristupa s ulice, a svi ostali su uklonjeni od kraja kolovoza do sredine rujna.

Iz dubrovačke gradske uprave ističu kako je Dubrovnik postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-ovu spomeničku baštinu, a provedba odluke o komunalnom redu pokazala je izvrsne rezultate.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na društvenim je mrežama odluku suda komentirao riječima: "Još jednom se pokazalo da smo bili u pravu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara