Sud u JAR-u zabranio izvođenje pjesme koja poziva na "ubijanje bijelih kmetova"

Sud u JAR-u zabranio izvođenje pjesme koja poziva na "ubijanje bijelih kmetova"

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

JUŽNOAFRIČKI viši sud u Johannesburgu jučer je objavio odluku kojom se zabranjuje izvođenje kontroverzne pjesme koja poziva na smrt bijelih kmetova. Pjesma je izazvala velike javne polemike nakon što ju je javno izveo vođa Mladog saveza Afričkoga nacionalnoga kongresa, Julius Malema.

Sud je donio presudu da je izvođenje pjesme naslova "Ubij kmeta" protuustavno i nezakonito. Pjesma je nastala u vrijeme kad se crnačka većina u Južnoafričkoj Republici borila protiv vladavine bijelaca. Režim apartheida je pao 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu uzbunu u javnosti je pjesma izazvala nakon što ju je izveo vođa Mladog saveza Afričkoga nacionalnog kongresa, Julius Malema. Oporbene stranke i brojne interesne skupine su prosvjedovale uz argument da stihovi pjesme pozivaju na nasilje protiv bijelih kmetova. Afrički nacionalni kongres je stao u obranu vođe svoje mladeži.

"Pjesma je kao i mnoge druge koje su pjevane u vrijeme naše borbe, ona je dio povijesti i ostavštine", smatraju u Afričkom nacionalnom kongresu. Odluka suda ih je "šokirala i razočarala" te su najavili žalbu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara