Sud u Londonu odgodio odluku o izručenju Todorića Hrvatskoj

Sud u Londonu odgodio odluku o izručenju Todorića Hrvatskoj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SUD u Londonu odgodio je odluku o izručenju Ivice Todorića.

Odluka će biti donesena u ponedjeljak u 12:30 po našem vremenu, objavili su iz Westminsterskog suda, javlja televizija N1 koja saznaje i kako je odluka suda o odgodi isključivo tehničke prirode.

Podsjetimo, prošlog utorka je u Londonu održano ročište o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj.

Tada se očekivalo kako će ročište trajati četiri dana, ali je završeno istog dana. Na kraju saslušanja, sutkinja Emma Arbuthmnot je objavila kako će odluka o mogućem izručenju Todorića biti objavljena 20. travnja te kako će biti uručena Todoriću.

Saslušani svjedoci obrane

Pred Westminsterskim sudom saslušana su dva svjedoka obrane, ekonomski stručnjak koji se bavio tranzicijskim zemljama Will Bartlett te Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Todorić je saslušanje pratio u odvojenom dijelu sudnice iza staklenog zida u društvu prevoditeljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson kao prvog svjedoka pozvala je Bartletta, koji je govorio o povezanosti Agrokora s politikom, ulozi nekih političkih dužnosnika, među njima i sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, za kojeg je rekao da je bio viši dužnosnik u kompaniji u vrijeme kada je Agrokor preuzeo Mercator.

Sloković tvrdila da DORH nema čvrste dokaze

Hrvatsku je zastupala odvjetnica Clare Montgomery koja je svojim pitanjima nastojala dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Bartlett je često na konkretna pitanja odgovarao kako "na tu stvar treba gledati u širem kontekstu".

Na upit je li točno da Agrokor nije mogao izvršavati svoje financijske obveze početkom 2017., Bartlett je rekao da je bilo poteškoća s plaćanjem dobavljača, ali da je kompanija imenovala stručnjaka za restrukturiranje.

Nakon Bartletta počelo je saslušanje Todorićeve odvjetnice Sloković. Todorićeva obrana kroz njezino svjedočenje nastojala je pokazati da Državno odvjetništvo još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice te da bi Todorić, u slučaju izručenja, mogao u zatvoru čekati na presudu do tri i pol godine i da ne bi mogao platiti jamčevinu za obranu sa slobode jer mu je sva imovina zamrznuta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara