Sud u Mjanmaru odbio žalbu Reutersovih novinara, ostaju u zatvoru

Sud u Mjanmaru odbio žalbu Reutersovih novinara, ostaju u zatvoru
Foto: Hina/EPA

SUD u Mjanmaru danas je odbio žalbu dvojice Reutersovih novinara osuđenih na sedam godina zatvora na temelju optužbe za odavanje državne tajne uz obrazloženje da obrana nije dala dovoljno dokaza da su nedužni. 

Wa Lone, 32, i Kyaw Soe Oo, 28, niži sud je osudio u rujnu u slučaju koji je bio presedan a doveo je u pitanje mjanmarski napredak prema demokraciji te izazvao ogorčenost diplomata i aktivista za zaštitu ljudskih prava.

"Ovo je primjerena kazna", rekao je sudac višeg suda Aung Naing, govoreći o sedmogodišnjoj zatvorskoj kazni koju je odredio niži sud.

Obrana ima mogućnost daljnje žalbe na vrhovnom sudu, sa sjedištem u glavnome gradu Naypyitawu.

Glavni urednik Reutersa: "Izvješćivanje nije zlodjelo"

"Današnja presuda još je jedna nepravda među mnogima koje su nanesene Wa Loneu i Kyaw Soe Oou. Oni ostaju iza rešetaka samo iz jednog razloga: oni na vlasti žele ušutkati istinu", rekao je u izjavi glavni urednik Reutersa Stephen J. Adler.

"Izvješćivanje nije zlodjelo i sve dok Mjanmar to strašno pogrešno shvaća, novinari u Mjanmaru nisu slobodni i predanost Mjanmara vladavini prava i demokraciji ostaje dvojbena", dodao je.

Mjanmarski sud u prosincu je saslušao argumente u žalbenom predmetu dvojice Reutersovih reportera. Njihovi odvjetnici žalili su se na presudu tvrdeći da je riječ o policijskoj namještaljki i da ne postoje dokazi.

Prije uhićenja novinari su radili na Reutersovoj istrazi o ubojstvu 10 muslimana Rohindža, muškaraca i dječaka, koje su ubile sigurnosne snage i budistički civili u zapadnoj mjanmarskoj pokrajini Rahine za vrijeme vojne represije koja je počela u kolovozu 2017. godine.

Zbog te represije više od 700.000 Rohindža napustilo je domove i izbjeglo u Bangladeš, prema procjenama UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara