Sud u Španjolskoj zabranio Ryanairova nova pravila za prtljagu: "Uvredljiva su"

Sud u Španjolskoj zabranio Ryanairova nova pravila za prtljagu: "Uvredljiva su"
Ilustracija: EPA

SUD u Španjolskoj presudio je danas da je pravilo niskotarifne aviokompanije Ryanair da naplaćuje ručnu prtljagu “uvredljivo” te se ne smije više primjenjivati u toj zemlji, javlja Reuters. Pravila su to koja je Ryanair uveo krajem prošle godine.

Do presude je došlo nakon što je jedna putnica podignula tužbu zbog pravila uvedenog prošle godine, a prema kojem se većini putnika naplaćuje dodatni novac zbog unošenja veće prtljage u kabinu aviona.

Ryanair: Ova presuda neće utjecati na Ryanairova pravila o prtljazi

“Ova presuda neće utjecati na Ryanairova pravila o prtljazi, bilo u prošlosti, bilo u sadašnjosti jer se radi o izoliranom slučaju u kojem su pogrešno interpretirane naše tržišne slobode o određivanju veličine naše ručne prtljage”, stoji u izjavi Ryanaira. Na pitanje znači li to da će ignorirati presudu španjolskog suda ili se žaliti na Europskom sudu pravde, Ryanair je odbio odgovoriti.

Natjerali putnicu da plati dodatnih 20 eura za prtljagu, ona podignula tužbu

Sve je počelo tako što je žena koja je putovala na relaciji Madrid - Bruxelles podignula tužbu protiv Ryanaira. I to nakon što ju je osoblje natjeralo da plati dodatnih 20 eura jer je željela unijeti prtljagu tešku deset kila u kabinu aviona.

Sud je odredio Ryanairu da joj vrati 20 eura i kamate, no odbio je njen zahtjev za dodatnih deset eura zbog duševnih boli koje joj je uzrokovao taj događaj.

Sud pravila Ryanaira proglasio nevažećima u Španjolskoj

Sud je presudio da se njena ručna prtljaga i po veličini i po težini lako mogla unijeti u kabinu te se pozvao na španjolsku regulaciju koja omogućuje putnicima da unose ručnu prtljagu bez dodatnog naplaćivanja.

Sudac je dodao da je naplata “uvredljiva” te da “ograničava prava putnika koja su određena zakonom”. Uz to ih je proglasio nevažećima u Španjolskoj.

Ipak, naknada za duševne boli je odbijena s obrazloženjem da, premda je nesumnjivo putnica bila bijesna te se osjećala nemoćnom nakon što je prisiljena platiti dodatan iznos za prtljagu u vrijeme ukrcaja, "stupanj nelagodnosti koji je doživjela nije dovoljan da bi opravdao kompenzaciju".

U obrazloženju suda stoji i kako na presudu nema mogućnosti žalbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara