Sud za ljudska prava odbio zaraženu Uganđanku koja traži azil u Velikoj Britaniji

EUROPSKI sud za ljudska prava odbio je zahtjev za produljenjem boravka HIV-pozitivne žene iz Ugande u Velikoj Britaniji.

Njezini odvjetnici na sudu su argumentirali kako u Ugandi ne postoji adekvatan medicinski tretman te bi to moglo dovesti do njezine prerane smrti. To bi, smatraju odvjetnici, predstavljalo okrutan i degradirajući tretman prema pacijentu.

Vlada Ugande poriče te tvrdnje navodeći kako u toj zemlji postoje svi potrebni lijekovi za tretiranje te opake bolesti, prenosi BBC. Sud u Strasbourgu je zaključio kako njeno slanje nazad u Ugandu ne predstavlja nehuman ili omalovažavajući tretman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neimenovana je žena došla u Veliku Britaniju u ožujku 1998. lažno se predstavljajući, a bila je teškog zdravstvenog stanja. Ubrzo nakon toga njezini su odvjetnici zatražili azil navodeći kako su je vojnici silovali u Ugandi zbog njene povezanosti s pobunjeničkom grupom sa sjevera zemlje.

Azil joj je odbijen još 2001. godine, ali se žalila na tu odluku. U odbijenici stoji kako je liječenje od AIDS-a u Ugandi jednako kao u bilo kojoj drugoj afričkoj zemlji te su tamošnje cijene anti-virusnih lijekova vrlo niske.

B.V.
Foto: BBC

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara