Sud zaustavio 165 milijuna kuna "tešku" ovrhu nad Zagrebačkom bankom

ZAGREBAČKI Županijski sud danas je donio odluku o privremenoj mjeri osiguranja kojom se Hrvatskoj narodnoj banci i svim pravnim osobama u platnom prometu zabranjuje da se karlovačkoj tvrtki Retag prenese 165 milijuna kuna Zagrebačke banke, doznaje se u Državnom odvjetništvu.

"Privremena mjera osiguranja može trajati do okončanja kaznenog postupka protiv vlasnika tvrtke Retag Andrije Kovačevića kojeg sumnjičimo da je zlouporabom položaja i ovlasti nezakonito pribavio više od 170,5 milijuna kuna", kazao je Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić.

Objasnio je da postoji pravo žalbe na odluku o privremenoj mjeri, no da ta žalba ne odgađa njezino izvršenje.

Pajić je kazao da tužiteljstvo privremenu mjeru nije predložilo kako bi išlo u korist Zagrebačke banke, već da bi spriječilo da novac dobije Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi ne dovodimo u pitanje mogućnost da je banka dužna, no smatramo da to sigurno nije tvrtki Retag", kazao je Pajić.

Odlukom zagrebačkog Županijskog suda spriječeno je da Kovačević od Zagrebačke banke naplati 165 milijuna kuna jer je danas istekla privremena obustava ovrhe koju je donio zagrebački Trgovački sud. Isti je sud, pak, nedavno i donio rješenje o ovrsi na štetu Zagrebačke banke.

Osim privremene mjere osiguranja, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo od suda je zatražilo istragu i pritvor protiv Kovačevića, no o tome danas nije donesena nikakva odluka. Neslužbeno se doznaje da će Kovačević sutra doći na saslušanje kod istražnog suca koji bi nakon toga trebao odlučiti o pritvoru i pokretanju istrage.

Tužiteljstvo Kovačevića tereti da je raznim nezakonitostima uspio prikazati da su njegove tvrtke pravni sljednici tvrtke Tekstil import-export koja je imala potraživanja od Zagrebačke banke. Dug banke iz 1992. od 1.100 kuna do 1996. narastao je na 5,4 milijuna kuna. Taj je novac, tvrdi tužiteljstvo, isplaćen Kovačeviću umjesto stvarnom vjerovniku tvrtki "Turist trip". No, Kovačević je potom pred Trgovačkim sudom zatražio nastavak izvršnog postupka, smatrajući da su kamate loše izračunate.

Trgovački je sud prije dva tjedna donio rješenje o ovrsi nad Zagrebačkom bankom kojom je HNB-u naloženo da na račun Kovačevićeve tvrtke Retag prenese 165 milijuna kuna na koliko je do danas narastao iznos kamata. No, današnjom odlukom Županijskog suda ta je isplata zaustavljena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara