Sudac Orie odgovara obrani Gotovine: Ne možete dobiti 18 sjedala iz sigurnosnih razloga

Foto: AFP

"OGRANIČENJE broja sjedala koja su dodijeljena obrani ni na koji način ne ugrožava pravednost suđenja", odgovorio je haški sudac Alphonse Orie odvjetnicima Ante Gotovine. Podsjećamo, članovi Gotovinine obrane Haškom su sudu uputili dopis u kojem traže da im se na izricanju presude u sudnici osigura 18 mjesta, koliko su imali i do sada. No, Haški je sud iz sigurnosnih razloga odlučio broj sjedala ograničiti na 12, što znači da odvjetnički tim svakog od trojice generala na raspolaganju ima četiri mjesta.

> Gotovinina obrana: Dali su nam samo 12 sjedala u sudnici, a treba nam 18

Sudac Orie u svom odgovoru Gotovininim odvjetnicima Luki Mišetiću i Gregoryju Kehoeu ističe kako je za smanjeni broj sjedala u sudnici pružen dobar razlog: tako je odlučila sigurnosna služba. "Sudsko vijeće se neće miješati u sigurnosne procjene u sudnici, osim u izvanrednim okolnostima, kao npr. kad bi takva interferencija bila nužna da se osigura pošteno suđenje", kaže Orie za kojeg nema ništa sporno u činjenici da će obrani biti dostupno 12 sjedala.

"Dopis koji je poslan braniteljima optuženih razjašnjava razloge za ograničenja broja sjedala i objašnjava razliku između izricanja presude i redovnih ročišta. Također je pojašnjeno da je nova sigurnosna procjena provedena nakon slučaja Haradinaj (na kojeg su se Gotovinini odvjetnici također pozvali op.a.)", objasnio je Orie razloge zbog kojih je odbio zahtjev Gotovinine obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara