Sudac Vrhovnog suda o grupnom silovanju: Mislim da treba stati na loptu

Sudac Vrhovnog suda o grupnom silovanju: Mislim da treba stati na loptu
Screenshot: N1

SUDAC Vrhovnog suda Marin Mrčela bio je gost Newsrooma na N1 televiziji. Istaknuo je da se oko posljednjeg slučaja iz okolice Zadra i odluke suda raspravlja na temelju djelomičnih činjenica za koje ne znamo jesu li točne ili ne. Kaže da svatko može komentirati, ali apelira da se to radi uljuđeno.

"Mi raspravljamo o djelomičnim okolnostima o kojima ne znamo jesu li točne ili nisu", istaknuo je sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela.

Kaže da raspravljamo o stvarima koje nisu smjele izaći u javnost jer su izvidi i postupak kada je u pitanju maloljetna žrtva tajni, a tajni su da se ne bi širim medijskim izvještavanjem naštetilo prije svega žrtvi, ali i osumnjičenicima koji uživaju pretpostavku nevinosti.

"Ono što mi znamo su djelomične činjenice iz spisa predmeta i na temelju toga komentiramo. Neću ulaziti u to je li dobro komentirati ili ne, taj duh je izašao iz boce i svatko može komentirati što god hoće. Ali ti komentari stvaraju ozračje koje nije dobro ni za žrtvu, ni za moguće počinitelje, ni za postupak u cjelini.

"Nitko osim suda ne zna sve činjenice"

"Ja ne mogu komentirati odluku suda jer naprosto ne znam sve činjenice. Sudac je donio odluku na temelju stanja spisa, naravno da postoji osnovana sumnja da je kazneno djelo počinjeno, ali ostale okolnosti ne znamo, je li odluka pravilna ili nije, svatko može iznijeti svoje mišljenje, a jedino tko to može procijeniti je drugostupanjski sud, a to je tročlano vijeće", istaknuo je.

Oko zahtjeva udruga civilnog društva za pokretanjem stegovnog postupka kaže: "Donošenje odluke prema stavu i mišljenju suda nije razlog za pokretanje stegovnog postupka jer postoji ustavna zaštita da sudac ne smije biti pozvan na nikakvu odgovornost za mišljenje i odluku koju je donio osim ako nije riječ o kršenju zakona, ovdje nemamo podataka da je o tome riječ."

"Nitko osim suda ne zna sve činjenice", komentirao je zahtjev za premještanjem postupka sa zadarskog suda.

Dodao je da zaštita žrtve svakako treba postojati i biti osigurana kroz cijeli kazneni i pretkazneni postupak, ali i da tu nije sud jedini koji treba postupati. "Kada sud nastupi, to je onda kraj svega, to znači da je do svega došlo."

"Žrtva sigurno nije kriva za djelo koje joj je naneseno, je li djelo počinjeno možemo utvrđivati kada se provede postupak i izvedu svi dokazi, tek kada se donese prvo nepravomoćna pa onda pravomoćna presuda ćemo sve moći vidjeti", istaknuo je.

Kaže da mu je teško odvojiti medije i komentiranje građana na društvenim mrežama "jer se i na mrežnim stranicama i u novinama pojavljuju komentari koji izazivaju nasilje prema sucu." Zapitao se treba li se zbog sumnje na odiozno kazneno djelo odgovoriti drugim nasiljem koje se zaziva.

"Mislim da treba malo stati na loptu"

"Mislim da su mediji prenijeli izjave koje ne spadaju u uljuđeni civilizacijski prostor", rekao je pa naveo primjer izjave da je to dno dna. "Na taj način nije dobro komunicirati jer ne znamo što se dogodilo. Postupak nije proveden, a mi već sudimo u medijima i komentarima kao da je to gotova stvar. Mislim da treba malo stati na loptu, pustiti da sustav odradi posao i pustiti suce da donose odluke, i neka se one komentiraju, ali bih lijepo molio da ti komentari budu uljuđeni da budu na temelju nekakvog razuma." Apelirao je i na političare da ne komentiraju postupke u tijeku jer onda javnost stječe dojam da političar može utjecati na postupak, a to utječe na neovisnost.

Na pitanje jesu li komentari odraz nepovjerenja građana prema sustavu, kaže: "Sigurno ima sudaca koji ne zaslužuju da rade posao koji rade i sigurno ima sudaca koji donose loše odluke, ali u sustavu ima mehanizama da se to popravi", rekao je i istaknuo da je u posljednjih sedam godina, samo zbog stegovne odgovornosti, razriješeno 12 sudaca.

Rekao je da ne može odgovoriti na pitanje što bi on napravio u zadarskom slučaju jer bi se to moglo reflektirati na trenutačni predmet i zato što bi trebao još informacija.

Kaže i da su različite situacije oko okolnosti presude i smrti Kristiana Vukasovića i odluke suda u Zadru i da se ne mogu uspoređivati. Može samo reći, prema stanju spisa koji su razgledali i iz očitovanja, da ništa nije bilo sporno što se tiče činjenica i kazne, ali složio se da nije normalno da je mladić umro u zatvoru i zato treba vidjeti hoće li se pokrenuti postupak ako postoji odgovornost države.

Nema usporedbe sa Škarom

I za slučaj Škaro i slučaj iz Zadra kaže da su također dvije različite situacije.

Zaključio je da ako se utvrdi u drugostupanjskom procesu da je sudac pogriješio, onda će ta greška biti popravljena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara