Sudan pokreće vlastitu istragu o UN-ovim silovanjima

SUDANSKA vlada najavila je da će Sudan provesti vlastitu istragu o navodima o silovanjima sudanskih maloljetnika i maloljetnica od strane UN-ovih mirovnjaka stacioniranih u južnom Sudanu.

Ovaj je tjedan britanski list "The Daily Telegraph" objavio priču o tom zlostavljanju, u kojoj je skupio svjedočanstava dvadesetak djece, koja su sva opisala sličan scenarij. Sva su ispričala kako su ih UN-ovi mirovnjaci namamili u auto novcem, onda ih zlostavljali i na kraju izbacili na ulicu. Člank je pokrenuo skandal u međunarodnoj javnosti i natjerao i sam UN da pokrene istragu protiv svojih zaposlenika. Četvorica su poslana kući u Bangladeš. 

Ministar vanjskih poslova Sudana rekao je kako je saznao da UN trenutno vodi istragu protiv 13 svojih mirovnjaka. U južnom Sudanu stacionirano je više od 10 000 UN-ovih policajaca, mirovnjaka i članova osoblja. Oni se tamo brinu da se održi mir koji je sklopljen prošle godine, nakon 21-godišnjeg rata u kojem je poginulo oko 1,5 milijuna ljudi.

"Ljuti smo i zabrinuti zbog ovih informacija", rekao je sudanski ministar vanjskih poslova i dodao kako bi UN-ovi djelatnici, ako im se dokaže krivnja, "trebali biti privedeni pravdi".

Michelle Montas, UN-ova glasnogovornica, rekla je kako su mirovnjaci iz Bangladeša prije nekoliko dana poslani kući i da će im biti suđeno pred domaćim sudom. Također je potvrdila da se vodi istraga protiv još 13 osoba. Po UN-ovim pravilima, počiniteljima kaznenih djela ne može biti suđeno u zemlji u kojoj su ih počinili, nego se to ostavlja na dikreciju sudovima u njihovim domovinama. Nakon ovog skandala, UN će vjerojatno izvšiti pritisak na sudove u zemljama iz kojih dolaze optuženi mirovnjaci, i time će prikriti pravi problem.

Naime, ovo nije prvi ovakav slučaj. Slični slučajevi u prošlosti su bili otkriveni u nekoliko zemalja. U Demokratskoj Republici Kongo, u kojoj UN ima najveći mirovnu snagu na svijetu su mirovnjaci bili upleteni u pedofilski lanac. Slučaj je podigao veliku buku, ali danas ga se malo tko sjeća. Prije toga, mirovnjaci su na Kosovu sudjelovali u lancu prodaje djevojaka i dječaka u seksualno roblje. Nedavno je BBC-eva istraga otkrila slučajeve zlostavljanja maloljetnih osoba od strane mirovnjaka na Haitiju i u Liberiji. Kofi Annan bio je uveo politiku "bez tolerancije" prema ovakvim slučajevima, ali to očigledno nije polučilo velike rezultate. Naime, UN je dosad proveo istragu protiv 316 svojih zaposlenika, od kojih je 179 dobilo disciplinske kazne, ali samo su dvojica u svojim domovinama osuđeni zbog silovanja.

Drugi problem koji proizlazi iz ovog skandala je Darfur. Darfur je sudanska zapadna regija u kojoj je u zadnje tri godine paravojna postrojba Janjaweed, koju financira vlada, pobila više od 300 000 civila, a preko 2 milijuna je protjerala iz domova. UN je pred kraj prošlog mjeseca uspio s vladom dogovoriti dopuštenje ulaska UN-ovih mironih snaga, koje bi zajedno s vojcinicima Afričke unije u Darfuru trebali stvoriti hibridni vojni kontingent. Sudanska vlada dugo se protivila ovakvom potezu, ali je konačno posustala pred međunarodnim pritiskom. Ovaj skandal mogao bi vladi dati mogućnost daljenjeg protivljenja i zavlačenja.

Ministar vanjskih poslova Sudana izjavio je kako su navodi o zlostavljanju, koji postoje otkad je UN došao u južni Sudan, bili "jedan od mnogih razloga" zašto vlada nije dopuštala dovođenje mirovnih snaga u Darfur.

"Ovo pokazuje kako naša zabrinutost nije bila neutemeljena, budući da upletenost UN-ovih vojnika u ovakvo ponašanje nije nova stvar"

To je, naravno, laž, budući da  je glavni razlog zbog kojeg se UN-u ne dopušta da postavi vojsku u Darfur taj što bi to omelo genocid koji je tamo u tijeku, a koji UN uporno odbija proglasiti.

J. D. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara