Sudan u avionima maskiranima kao UN-ovim krijumčari oružje u Darfur

POVJERLJIVO izvješće UN-a o Darfuru, čiji su dijelovi objavljeni kasno jučer navečer, kaže da Sudan regularno koristi bijele avione s oznakama "U.N.", u kojima na sva tri aerodroma u Darfuru ilegalno prevozi oružje, kršeći tako rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o prometu oružja Darfurom.

Izvješće je sastavio peteročlani tim povjerenstva koje Vijeću sigurnosti daje mišljenje o nametanju novih, jačih sankcija Sudanu zbog konstantnog kršenja ljudskih prava, a medijima ga je proslijedio diplomat iz jedne od 15 zemalja Vijeća sigurnosti, koji smatra da bi ono trebalo biti javno objavljeno.

Izvješće prikazuje stanje u zadnjim mjesecima, točnije u razdoblju između rujna prošle i 12. ožujka ove godine, i opisuje prilično mračnu sliku umiješanosti sudanske vlade u darfurski genocid. Opisano je nekoliko različitih situacija u kojima je u Darfur u vladinim avionima, maskiranim u avione UN-a ili Afričke unije, slala oružje, municiju, eksplozivne naprave i drugu vojnu opremu. Za to se koriste sva tri darfurska aerodroma, a opisana je i situacija u kojoj je jedan avion morao napraviti prisilno slijetanje, nakon čega se oružje iz njega tjedan dana odvozilo pod zaštitom vojske.

Također je opisan upad paravojnih postrojbi u uniformama vladine vojske, koji su u jednom selu poubijali 60 ljudi, pri čemu su jednog 105-godišnjaka spalili živog, a tri djevojke oteli, grupno silovali i pustili.

No, izvješće tvrdi da i darfurske pobunjeničke grupe krše gotovo sve moguće odredbe o uvozu oružja, kojeg uglavnom prenose preko ogromne granice sa Čadom (sudanska vlada dodatno optužuje čadsku da za financiranje darfurskih pobunjenika). Razbojništvo je postalo glavni izvor prihoda za mnoge pobunjenika, kaže izvješće. Zbog tog razbojništva, dodajmo, od napada pobunjenika više nisu sigurni ni strani humanitarni radnici, koji kažu kako je situacija neizdrživa.

Zaključak povjerenstva je da bi cijelom Sudanu trebalo uvesti puno jače sankcije na oružje od embarga koji je Vijeće sigurnosti već donijelo, a predlaže i niz drugih mjera oko sprečavanja ilegalnog uvoza oružja u Darfur.

Izvješće je objavljeno upravo dan nakon što je Sudan, nakon nekoliko mjeseci zavlačenja, odlučio prihvatiti zadnju fazu drugog dijela trofaznog UN-ovog plana i primiti u Darfur 3000 UN-ovih vojnika i policajaca, zajedno sa šest borbenih helikoptera i drugom logističkom potporom.

Sudan je ovo prihvatio na sličan način na koji je prihvatio i dogovor s UN-om oko trofaznog plana, na kraju kojega bi u Darfur trebala biti primljena hibridna vojna sila, sastavljena od 21 000 vojnika UN-a i AU. Naime, i onda je plan prihvaćen nakon što su SAD i Velika Britanija najavile pooštravanje sankcija. Nakon toga im je Kina, koja se konstantno suprotstavlja akcijama Vijeća sigurnosti protiv Sudana, dala neke garancije, pa je počelo novo odugovlačenje, koje je prestalo tek nakon što su SAD i Velika Britanija ponovno najavile sankcije.

Trenutno Vijeće sigurnosti razmatra rezoluciju protiv Sudana, glavni tajnik Ban Ki-moon poziva na pokušaj rješavanja situacije diplomatskim putem (zašto, kad diplomatski putevi već 4 godine ne donose ništa), SAD i Britanija razmatraju jače sankcije, a Kina traži da se sudanskoj vladi da vremena.

Što se samog izvješća tiče, odgovorni ljudi u povjerenstvu UN-a kažu da ne vide nikakvu prepreku da se ono objavi danas ili sutra, ako Vijeće sigurnosti to odobri.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara