Sudan vjeruje da će zadovoljiti zahtjeve UN-a u vezi Darfura

SUDAN je priopćio u ponedjeljak kako očekuje da će ispuniti zahtjeve UN-a za postizanje napretka u područjima sigurnosti i ljudskih prava u regiji Darfur, te izrazio uvjerenje da će izbjeći nametanje sankcija.

Sudanu je ostalo još oko tri tjedna da pokaže da ozbiljno misli razoružati arapsku miliciju u Darfuru gdje je, kako navodi UN, sukob izazvao najgoru svjetsku humanitarnu krizu, ili da se suoči s mogućim sankcijama.

Sudanski ministar vanjskih poslova Mustafa Osman Ismail rekao je novinarima u Kairu da Ujedinjeni narodi žele vidjeti "bitan napredak" u području sigurnosti, ljudskih prava i na političkoj areni, te da smatra da Sudan to može postići.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedostaje nam vremena, ali mislimo da to možemo napraviti", rekao je.

Ismail je opovrgnuo procjenu UN-a da je 50.000 ljudi izgubilo život u neposrednom ili posrednom rezultatu sukoba u Darfuru, gdje su dvije pobunjeničke skupine podigle oružanu pobunu protiv vlade u veljači prošle godine.

"Pozivamo one koji govore da je između 30.000 i 50.000 žrtava da kažu koja su njihova imena, njihove obitelji, plemena, grobovi", rekao je on.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara