Sudanske frakcije potpisale sporazum o prijelaznoj vladi

Sudanske frakcije potpisale sporazum o prijelaznoj vladi
Foto: EPA

GLAVNA sudanska oporbena koalicija i vladajuće vojno vijeće u subotu su potpisali konačni sporazum o podjeli vlasti, pripremajući put za prijelaznu vladu nakon svrgavanja dugogodišnjeg vladara Omara al-Bašira.

Stabilnost u Sudanu pogođenom teškom ekonomskom krizom ključna je za nemirnu regiju koju razdiru sukobi i pobune od Roga Afrike do Egipta i Libije.

Prijelazno vojno vijeće (TMC) vlada Sudanom od travnja, kad je vojska svrgnula Bašira nakon mjeseci prosvjeda protiv njegove vladavine tijekom kojih su bili ubijeni deseci prosvjednika.

Međunarodni kazneni sud traži Bašira zbog ratnih zločina u sudanskoj pokrajini Darfuru, a on čeka suđenje na temelju optužbe za korupciju.

Vijeće i glavni oporbeni savez, poznat kao Snage slobode i promjene (FFC), pregovaraju o podjeli vlasti već mjesecima.

Jedan od vodećih sudanskih generala Mohamed Hamdan Dagalo, zamjenik čelnika vojnog vijeća, i predstavnik FFC-a Ahmad al-Rabie pokrenuli su sklapanje sporazuma 4. srpnja i bili su glavni potpisnici u subotu.

Prisutni su bili međunarodni i regionalni visoki dužnosnici, među kojima su bili etiopski premijer Abidž Ahmed i južnosudanski predsjednik Salva Kiir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara