Sudbina 200-injak radnika KIM-a i dalje neizvjesna

Sudbina 200-injak radnika KIM-a i dalje neizvjesna

UDRUGA proizvođača mlijeka KIM danas je na novinskoj konferenciji zatražila od Vlade dodjelu dioničkog paketa od 25%+1 dionica koji je sukladno dosadašnjem planu prodaje, kako tvrde iz Udruge, raspoloživ u portfelju Vlade.

Vlasnici tih dionica ne bi bili kooperanti ponaosob, nego bi one pripale Udruzi proivođača mlijeka.

Osim toga, na konferenciji održanoj ispred tvornice KIM u Karlovcu, Udruga je izrazila protivljenje poništavanju natječaja Hrvatskog fonda za privatizaciju, odnosno potporu prodaji KIM-a najpovoljnijem ponuđaču. Poništenje natječaja, kažu, za KIM bi značilo stečaj, a za kooperante propast.

Predsjednik Udruge Zdenko Močnik izjavio je kako je kooperantima kontrolni paket potreban kako bi u budućem Upravnom odboru KIM-a mogli imati svog predstavnika te kako bi mogli imati i pravo veta na odluke koje bi ugrožavale razvoj mljekarstva na širem području karlovačke regije.

U udruzi odbacuju priče o podupiranju pojedinih ponuđača. Kažu kako nisu imali uvid u dokumentaciju koju su ponuđači tijekom natječaja ponudili, pa tako ni u dokumentaciju vlasnika Chemoderma Ivana Šimića. Šimiću su, pojašnjavaju iz Udruge, dali potporu jer su od njega, kao domaćeg ponuđača, očekivali "respekt" kojega u istoj mjeri od inozemnih ponuđača nisu mogli očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen Kešer (koji je također prisustvovao konferenciji) je, naime, na svom blogu prije nekoliko dana objavio dopis kojega je Udruga proizvođača mlijeka KIM u ime 1 600 proizvođača mlijeka iz šireg područja karlovačke regije navodno poslala Vladi Republike Hrvatske, a u kojemu spominje kako u dopisu Udruga, osim zahtjeva za dodjelom kontrolnog paketa KIM-a, navodi i kako u Udruzi "ne vide ničega spornog u odluci HFP-a da se većinski paket proda najboljem ponuđaču koji je, prema izjavama HFP-a, tvrtka Chemoderm".

U dopisu također stoji i kako svoje stajalište Udruga drži ispravnim u slučaju da je Chemoderm u stanju ispuniti sve uvjete natječaja, od kojih je garancija banke najvažniji dokument, a za kojega su se, kako kažu u dopisu, osobno uvjerili da postoji. Cijeli dopis možete pročitati ovdje.

Do daljnjega ostaje nepoznata sudbina 200-tinjak radnika KIM-a, odnosno mljekare koja će za par dana ili otići u stečaj, ili će biti prodana prema još uvijek važećem natječaju.

Podsjećamo, nakon što je Index objavio da je vlasnik Chemoderma Ivan Šimić 14. kolovoza potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu poslao telefaks u kojemu ga obavještava da ipak ne odustaje od kupnje KIM-a, Šimić na neodustajanje od kupnje nije imao komentara, dok je Polančec jučer izjavio kako je sa Šimićem razgovarao nakon gore spomenutog telefaksa, te da su obojica zaključili da je "najbolje za sve" da se Šimić iz posla ipak povuče.

Foto:Radio Mrežnica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara