Suđenje Bandiću: Savjetnica izgubila pamćenje na sudu

Suđenje Bandiću: Savjetnica izgubila pamćenje na sudu
Fotografija s prvog ročišta. Na fotografiji optuženi u Aferi štandovi. Foto:Pixsell/Marko Lukunić

NASTAVLJENO je suđenju Milanu Bandiću, Ivici Lovriću i Zdenki Palac u aferi Štandovi (na fotografiji). Optuženi su da su udruzi U ime obitelji nezakonito omogućili korist od 308 tisuća kuna za vrijeme kampanje “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

Milan Bandić i Zdenka Palac nisu se pojavili na sudu, a zagrebački gradonačelnik jučer je rekao da se ni ubuduće nema namjeru pojavljivati na ročištima.

Lagala je na sudu

Svjedočila je Zrinka Lochert, savjetnica za informiranje u Uredu za obrazovanje, kulturu i sport.

Tvrdila je da nije ni tražila ni dobila ponude za dizajn i tiskanje materijala za kampanju udruge U ime obitelji, iako je kontaktirala tiskaru Markulin i Indiru Novaković koja je radila zakup mjesta za jumbo plakate. Međutim, kada su joj tužitelji predočili iskaz dan USKOK-u i kopije ponuda, priznala je da se to ipak dogodilo.

“Bolje sam se sjećala kada sam davala iskaz USKOK-u”, rekla je Lochert.

"Lovrić mi je rekao da se prestanem javljati"

Ustvrdila je da joj je Ivica Lovrić naredio da ne traži nikakve ponude od tiskare i Indire Novaković, no ponude su ipak stizale, a ona ih je predavala Lovriću.

“Nekoliko puta me zvao i gospodin Markulin iz tiskare, a gospodin Lovrić mi je naredio da mu se prestanem javljati”, rekla je Zrinka Lochert, koja je nakon svjedočenja imala potrebu naglasiti da joj Lovrić nikada nije prijetio.

"Švaljek odlučila da se ne plati"

Svjedokinje Dianora Kobia Lulić i Almira Alma Kunst ustvrdile su da Grad Zagreb nije bio obavezan platiti troškove kampanje.

"Sandra Švaljek, koja je u to vrijeme vodila grad, odlučila je da se ne plati", rekla je Almira Alma Kunst.

Nakon pauze planira se ispitati još šest svjedoka.

Sandra Švaljek također nije došla na ročište, a nakon nje je došao red na Mira Lacu, još jednog Bandićevog čovjeka.

Miro Laco: Ne sjećam se koga sam zvao

“Znam da je bila pokrenuta inicijativa za preferencijalno glasovanje i da je Grad Zagreb donio zaključak o pokroviteljstvu. Ako se dobro sjećam, ja sam u pripremi potpisao taj zaključak”, rekao je Miro Laco, tadašnji pročelnik Ureda gradonačelnika, te dodao da u tom zaključku nije bilo govora o financijskoj potpori kampanji.

“Osobno sam zvao i kontaktirao oko emitiranja radijskog spota, jer je moje osobno uvjerenje da je ta inicijativa bila ispravna. To je bila moja pomoć i urgencija za ishođenje termina. To sam radio osobno, a ne kao šef Ureda gradonačelnika”, rekao je Laco, ustvrdivši da se ne sjeća koje je radio stanice zvao.

Za vrijeme ispitivanja na USKOK-u Laco je ustvrdio da je radijski spot za kampanju dobio mailom i da ga je proslijedio radijskim stanicama, ali ni tada ni danas ne zna od koga ga je dobio.

Svjedokinji se vratilo sjećanje kad su joj pročitali iskaz USKOK-u

“Ne sjećam se da sam bila na sastanku sa Željkom Markić”, rekla je svjedokinja Pavla Šušković iz Bandićevog ureda, no kada su joj tužitelji pročitali iskaz USKOK-u ,u kojem je deteljno opisala sastanak, sjećanje joj se popravilo.

“Nemam pojma jesam li razgovarala s Lovrićem o tiskanju letaka za inicijativu”, ustvrdila je Pavla Šušković. Međutim, kada joj je puštena snimka razgovora s Lovrićem sjetila se da ga je zvala zbog zahtjeva za pokroviteljstvom.

“Zahtjeve za plaćanje i račune inicijative U ime obitelji bacao sam u koš jer nikada nisam dobio zaključak o financijskom pokroviteljstvu. Nikada nisam razgovarao ni sa kime iz inicijative U ime obitelji” rekao je nekadašnji pročelnik ureda za financije Slavko Kojić koji je u iskazu USKOK-u ustvrdio da je Sandi Švaljek rekao da se inicijativi U ime obitelji ne smije platiti jer bi to bilo nezakonito financiranje političkih aktivnosti.
“Grad Zagreb nikada nije ni lipe platio jer za to nije bilo osnove”, ustvrdio je Kojić.

Suđenje se nastavlja 17. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara